• Program


    Az arany meg az asszony - műismertető

    Az arany meg az asszony - műismertető

    Kenessey Jenő: Az arany meg az asszony
    Kreatív közösségi zenehallgatás

    Nincs aktuális előadás

    Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

    Utolsó előadás dátuma: 2017. május 30. kedd, 16:00

    Kenessey Jenő (1906-1976) egyetlen, egyfelvonásos operája Az arany meg az asszony, melynek ősbemutatóját 1943. május 8-án tartották az Operaházban. A tizenötödik századi Lőcsén zajló, ám a huszadik századi Budapesttől sem idegen fordulatokról beszámoló történet eredetijét Krúdy Gyula írta. A szövegre Nádasdy Kálmán hívta fel Kenessey figyelmét, aki változtatások nélkül zenésítette meg az alapanyagot. Az egyetlen nap eseményeit követő felvonás a szonáta felépítését imitálja. A városba érkező zsoldoskapitány fejét vajon a csinos háziasszony, vagy a féltékeny férje által előállított hamis aranypénzek csavarják el?

    Cselekmény

    Az idős Wolfgang nyugodt életet él fiatal felesége, Anna oldalán. Zörgetnek a kapun, egy zsoldoskapitány kér ellátást, és éjjeli szállást. Annával egymásba szeretnek. Ezután komédiások kérnek bebocsátást, Rotaridesz szedte fel őket az úton. Wolfgang meglepi feleségét, amint a zsoldossal csókolózik, szolgáját az őrségért küldi, majd a tűz mellett úgy tesz, mintha aranyat készítene. Erre felfigyel Rotaridesz, és le sem veszi a szemét az aranyról. Anna féltékeny, és aggódik. Nem alaptalanul. Megjönnek az őrôk és letartóztatják a kapitányt hamis arany birtoklása miatt. Halál vár rá. Elvezetik. Anna szomorúan néz utána. 'A polgár megvédi a házát, ahogy tudja' - mondja Wolfgang.

     

    Ajánlatunk


    A Budapesti Operettszínház kiemelten fontosnak tartja, hogy támogassa autista embertársainkat a minél teljesebb élet megteremtésében és megélésében, ezért – ahogyan immár hagyománnyá vált – idén is gálakoncertet rendez az Együtt az Autistákért Alapítvány javára.

    vígjáték két részben

    Ajánló


    Kevesen remélték már, de 2024. június 1-jén sokak álma válik valóra. Egy nagykoncert erejéig összeáll egy korszak emblematikus együttese, a…

    Halász Judit színészi pályafutásával párhuzamosan új műfajt teremtett előadóművészként. Magyar költők verseit évtizedek óta énekli – a magyar könnyűzene legjobbjainak…

    Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
    becsült lejárati idő:
    00:00

    tétel a kosárban

    összesen:


    Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!





    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016