• Program


    Duna Szimfonikus Zenekar - Az olasz zeneóriás

    Duna Szimfonikus Zenekar - Az olasz zeneóriás

    TAVASZI BÉRLET / 3.
     több

    Nincs aktuális előadás

    Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

    Utolsó előadás dátuma: 2018. március 23. péntek, 19:00

    Műsor:

    Részletek Verdi Nabucco, A lombardok az első keresztes hadjáratban, Macbeth, A trubadúr, Traviata, Aida és az Otello c. operáiból

    Közreműködik: a Nemzeti Énekkar szólistái és a Nemzeti Énekkar
    Vezényel: Somos Csaba
    Műsorvezető: Zelinka Tamás

    Somos Csaba DLA (1970) a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ének-zenetanár és karnagy-diplomát, valamint karmester-diplomát is szerzett. Már egyetemi évei alatt is tevékenykedett kórusvezetőként; pályájának jelentős részét a Vasas Művészegyüttes Énekkarának élén töltötte, amelynek 1992 és 2009 között, két év megszakítással volt vezető karnagya. Emellett 2002-ben megalapította saját együttesét, a Vass Lajos Kamarakórust – ennek jelenleg is vezetője. A Magyar Rádió Énekkarának vezető karnagyaként dolgozott 2009 és 2013 között, 2013 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, valamint a tanintézet Alma Mater Kórusának karnagya, 2012-től a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségében (KÓTA) a művészeti bizottság elnöke. Zeneigazgatói poszton állt a debreceni Csokonai Színházban (2000-2004), majd a Pécsi Nemzeti Színházban (2004-2007), vendégkarmesterként és karnagyként számos magyar szimfonikus zenekarral és hivatásos kórussal lépett fel, így a Duna Szimfonikus Zenekarral is. 2016. január 1-jétől a Nemzeti Énekkar vezető karnagya. Munkásságát 2002-ben Rubányi-díjjal, 2014-ben Liszt Ferenc-díjjal ismerték el.

    A Nemzeti Énekkar 1985-ben alakult Állami Énekkar néven, Pászti Miklós zeneszerző–karnagy vezetésével a Magyar Állami Népi Együttes énekkarából. Alapító karnagyuk 1989-ben bekövetkezett halála után Elláné Bodonyi Katalin, majd Ugrin Gábor karnagy irányította az együttest. A kórus történetének első nagy korszaka 1990-ben kezdődött, amikor Antal Mátyás vette át a karigazgatói teendőket, aki 2016. március 31-ig töltötte be ezt a tisztséget. A bő negyedszázad alatt az énekkar Magyarország egyik vezető hivatásos kórusává vált, széles műfaji profillal és gazdag repertoárral. 2016. január 1-jétől Somos Csaba a Nemzeti Énekkar vezető karnagya.

    Giuseppe Verdi (1813-1901) operái „azért oly népszerűek máig mind a kiművelt, mind a legegyszerűbb hallgatóság körében, mert örök érzelmi és tudati tartalmakat fejeznek ki a legközvetlenebb módon – akárcsak Homérosz, Shakespeare, Ibsen és Tolsztoj.” Isaiah Berlin zenetörténész summás összefoglalója tökéletesen jellemzi az előadásra kerülő remekmű-részletek szerzőjét, aki a Parma közeli Le Roncole falucskából, önerőből, a teljes ismeretlenségből küzdötte fel magát az operatörténet egyik legnagyobbjává. Az 1840-es években a zeneköltő neve összeforrt az olasz egységmozgalommal: V.E.R.D.I. = Vittorio Emanuele Re D’Italia (Viktor Emanuel, az egységes Itália királya!). Aki tehát Verdit éltette, az egyúttal az egységes Itália létrejöttére is szavát adta. Dallamai az operatörténetben szinte egyedülálló módon a korabeli olasz tömegek ajkán visszhangzottak, melyek közül kiemelkedik a Nabucco máig világhírű „Szállj gondolat, aranyszárnyon” kezdetű kórusa, a „Va pensiero”, A lombardok az első keresztes hadjáratban unisono kara („O Signore, dal tetto natio”) és a Macbeth záró együttese. Későbbi operáiban (A trubadúr, Traviata, Aida, Otello) Verdi megvált a regényes, szabadság-történetű dalműveitől és hősei sorsára koncentrálva újjáteremtette az olasz zenedrámát.

    (Zelinka Tamás)

    Jegyek vásárolhatóak 2018. január 1-től.

    Ajánlatunk


    Minden idők egyik legkedveltebb romantikus története, az ikonikus film sikeréhez méltó, musicalként születik újjá a Madách Színház színpadán.

    Gyere el! Nem fogsz megváltozni, de lesz a darabban egy-két hozzád hasonló figura. Talán még azt is megtudod, hogy miért ANYÁM ORRA a címe!

    Ajánló


    40 évvel első szegedi előadása után visszatér az István, a király!

    Richard Wagner PARSIFAL Színpadszentelő ünnepi játék három felvonásban, német nyelven, magyar angol és német felirattal

    Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
    becsült lejárati idő:
    00:00

    tétel a kosárban

    összesen:


    Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!





    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016