• Program


    Koronázási Szertartásjáték - III. BÉLA - Az aranykor trónusán

    Koronázási Szertartásjáték - III. BÉLA - Az aranykor trónusán

    Liturgikus királylegenda az ország legnagyobb épített szabadtéri színpadán

    Nincs aktuális előadás

    Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

    Utolsó előadás dátuma: 2017. augusztus 21. hétfő, 21:00

    Szent István, Szent László, Könyves Kálmán és II. (Vak) Béla királlyá koronázásának és életének felelevenítése után, a 2017-es évben III. Béla történetének színrevitelére készül Szikora János rendező. A „III. Béla - Az aranykor trónusán” cím arra utal, hogy az alkotók az ő két évtizedes uralkodását tekintik az Árpád-ház aranykorának. Béla még hercegként, egy politikai kiegyezés útján került a bizánci császárságba, ahol Manuel császár – egyébként Szent László királyunk unokája – trónörököseként nevelkedett, egészen addig, amíg a császárnak fiú utódja nem született, és ezzel Béla trónörökösi helyzete tarthatatlanná nem vált. Hazatért, de a magyar urak egy része, köztük az anyja, Eufrozina, valamint Bánfi Lukács esztergomi érsek is kétkedve fogadták: a bizánci császár bábkirályát látták benne. A fiatal uralkodó azonban hamar rácáfolt a vélekedésre. Ügyes kézzel irányította a testvérviszálytól dúlt országot, mely két évtized alatt a legelismertebb és legerősebb európai országok közé emelkedet. Ő avattatta szentté László királyt, és az írásbeli dokumentálás elterjesztéséhez is hozzájárult: az ő udvarában tevékenykedett Anonymus, a krónikás.

    Az idei Szertartásjátékot az a stiláris újdonság különbözteti meg igazán az eddig látottaktól, hogy – mivel III. Béla életére és uralkodására jelentős hatással volt a bizánci császárság kultúrája – a görög-keleti világra jellemző elemeket mind a látvány, mind a zenei elemek tükrözik majd. A szertartásjáték zenei világáért ebben az évben is Szirtes Edina Mókus zeneszerző felel. Az idei év másik számottevő újdonsága, hogy cirkuszművészek, akrobaták és légtornászok is közreműködnek a produkcióban - a cirkuszi számok rendezője Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója.

    Az idei az ötödik év, hogy Szikora János rendező, a Vörösmarty Színház igazgatója feleleveníti egy középkori királyunk megkoronázásának eseményét. A jubileumi évben III. Béla, az Árpád-ház egyik legfényesebb uralkodója életébe nyerhetünk bepillantást. 


    Szereplők és alkotók:

    III. Béla – HIRTLING ISTVÁN
    Koronázó érsek – MIHÁLYI GYŐZŐ
    Mánuel, bizánci császár – TROKÁN PÉTER
    Anna, III. Béla felesége – TROKÁN NÓRA
    Eufrozina, III. Béla anyja – ZÁVODSZKY NOÉMI
    Anonymus – BLASKÓ PÉTER
    Bánfi Lukács érsek – SÁGHY TAMÁS
    Koronázó püspökök – EGYED ATTILA, LÁBODI ÁDÁM

     
    Zeneszerző – SZIRTES EDINA MÓKUS
    Díszlettervező – SZENDRÉNYI ÉVA
    Jelmeztervező – KOVÁCS YVETTE ALIDA
    A cirkuszi számok rendezője – FEKETE PÉTER 
    Dramaturg, forgatókönyvíró – MATUZ JÁNOS

     
    Rendező és forgatókönyvíró – SZIKORA JÁNOS

     

    Ajánlatunk


    Az előadás arról szól, milyen hazugságban élni, hazugságban leélni egy életet, és milyen, ha ezt a hatalmi elit különféle rétegeinek való megfelelés kényszeríti ránk. (Kovács Bálint)

    „Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad – alul semmi!”

    Tizenkét embernek kell döntenie egy ember sorsáról: bűnös vagy nem bűnös. De hogyan hozhat egyhangú döntést, hogyan találhatja meg a közös nevezőt egy teljesen különböző emberekből álló társaság, akik még a szavak jelentésében sem tudnak megegyezni egymással?

    Ajánló


    Szekeres Adrien és László Boldizsár szimfonikus dal-estje

    Az ezeregy éjszaka az egyik legismertebb és legcsodálatosabb mese az egész világirodalomban. Páratlanul gazdag és színes történet szerelemről, hűségről, örök…

    A mindennapjainkhoz hasonlóan sok humorral és persze sok aggodalommal megírt, lebilincselően izgalmas, rejtvényhez hasonló kortárs Lear-parafrázist Máté Gábor rendezi.

    Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
    becsült lejárati idő:
    00:00

    tétel a kosárban

    összesen:


    Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!





    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016