• Program


    Ménesi Gergely és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara

    Ménesi Gergely és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara

    Legendás koncertek V.
    Ménesi Gergely és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara
    1909. november 15. – A Zeneakadémia Zenekarának első koncertje
     több

    Nincs aktuális előadás

    Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

    Utolsó előadás dátuma: 2018. november 14. szerda, 19:30

    Liszt: Amit a hegyen hallani
    Bartók: Rapszódia (BB 36b)
    Mozart: g-moll szimfónia (K. 550)
    Peter Benoit: Charlotte Corday-nyitány

    Peter Klimo (zongora) Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara Vezényel: Ménesi Gergely

    Valódi időutazás részesei lehetünk: a Zeneakadémia zenekara 110 évvel ezelőtti műsorát szólaltatja meg, ma különösen izgalmasnak számító összeállításban. Akkor Hubay Jenő vezényelte az együttest, s a zongoránál az intézmény ifjú tanára, Bartók Béla ült: 1905-ben bemutatott, zongorára és zenekarra írt, op. 1 számot viselő Rapszódiáját játszotta, amely rendkívül modern darabnak számított. A Zeneakadémia szellemi atyja és a magyar parlament által kinevezett első elnöke, Liszt Ferenc első, Victor Hugo verse nyomán írt, mindössze ötvenöt évvel a hangverseny előtt komponált szimfonikus költeménye is elhangzott a koncerten, ahogy Mozart utolsó előtti szimfóniája is, melynek népszerűségét az est záró száma ellensúlyozta. A Belgiumban született, valószínűleg a Brüsszeli Konzervatórium hegedű tanszakának egykori vezetőjével, Hubay Jenővel is baráti viszonyt ápoló Peter Benoit nevéhez fűződik a flamand nemzeti iskola létrejötte. Igaz, ez a mozgalom nem vált olyan jelentőssé, mint az Erkel-féle magyar nemzeti opera, vagy a Bartók és Kodály nevével fémjelzett, népzenében gyökerező új magyar zenei stílus a 20. század elején, a Goldmark, Csajkovszkij és Brahms kortársaként alkotott Benoit ma is jól megkülönböztethető egyéni hangot üt meg alkotásaiban, különösen színpadi műveiben, amelyben a szereplők gyakran zenekari kísérettel beszélnek. Az 1876-ban bemutatott Charlotte Corday főszereplője az a híres-hírhedt asszony, aki fürdés közben gyilkolta meg Jean-Paul Marat jakobinus vezért. A Zeneakadémia Zenekarát az együttes napi működését irányító Ménesi Gergely dirigálja, a szólista az ifjú amerikai-magyar pianista, Peter Klimo lesz.

    Rendező: Zeneakadémia Koncertközpont

    Ajánlatunk


    Frank Wildhorn musicalje és Homonnay Zsolt rendezése a nő örök, csábító szenvedélyességét, a férfi és a nő ösztönös és csillapíthatatlan vonzalmát tárja a közönség elé, 21. századi, extravagáns környezetben.

    Christine-nek elege van. Elég a nagyvárosból, a zajból, de főleg a nemrég elvesztett férjével közös helyszínekből. Költözik tehát: New Yorkból Floridába. Már pakolnak is a költöztetők, egy nap marad a régi életből.

    A koncert minden korosztály számára izgalmas élményt ígér!

    Ajánló


    A legnagyobb slágerek Geszti Péter (és bolygónk) meghatározó korszakaiból, Rap+Az, zene+stand up, vidám időutazás, meglepő fordulatok, korszakos vendégek, és egyedülálló…

    Minden idők egyik legkedveltebb romantikus története, az ikonikus film sikeréhez méltó, musicalként születik újjá a Madách Színház színpadán.

    Csak a szeretet: az egyetlen és ősi, időn és téren átívelő, mindannyiunkat összekötő energiáról beszél Magyarország első számú újcirkusz-társulata, a…

    Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
    becsült lejárati idő:
    00:00

    tétel a kosárban

    összesen:


    Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!





    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016