• Program


    MŰVÉSZASZTAL - Dragomán Györggyel

    MŰVÉSZASZTAL - Dragomán Györggyel

    2018. április 11-én, szerdán 17 órától kerül sor a MŰVÉSZASZTAL 4. estjére, melynek vendége a kortárs magyar irodalom egyik sikeres szerzője, Dragomán György író, műfordító. Dragomán Györggyel Kováts Judit író, a MŰVÉSZASZTAL sorozat háziasszonya beszélget a MŰvész Stúdióban, az est során A fehér király és a Máglya című regényekből színpadra állított jeleneteket láthatnak az érdeklődők.  több

    Nincs aktuális előadás

    Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

    Utolsó előadás dátuma: 2018. április 11. szerda, 17:00

    A különleges, koncepcióját tekintve is egyedinek mondható MŰVÉSZASZTAL rendezvénysorozat célja, hogy a magyar írók, drámaírók színe-javát bemutassa Nyíregyházán, de a szokásostól eltérő módon: nemcsak beszélgetve velük, hanem műveikből alkotott színpadi produkciók révén is.
    Irodalom és színház egymás édestestvérei, a társművészetek között a legközelebb állnak egymáshoz, hiszen a színház – a rendező, a színész, a dramaturg – szöveggel dolgozik, az író pedig szövegeket hoz létre. A színpadra állított darab a közös nevező.
    A MŰVÉSZASZTAL Dragomán Györggyel A Vörös Postakocsi Műhely és a Móricz Zsigmond Színház együttműködése révén valósul meg, helyszíne színházunk MŰvészStúdiója. A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.
    A beszélgetés során a vezértémák egyfelől a meghívott alkotó életművéhez igazodnak, másfelől a színházhoz kapcsolódnak. A beszélgetés mellett zenei betétek és performanszok színesítik az estet. Annak bemutatására törekszünk, hogyan működik együtt irodalom és színház, hogyan lesz egy, az író által szövegként megkomponált jelenetből vagy karakterből a dramaturg. a rendező és a színész munkájának, egyéni hozzáadott értékének köszönhetően élő valóság, hús-vér figura, a közönséget a székhez szögező jelenet?
    Az első est vendége Boldizsár Ildikó író, mesekutató, meseterapeuta volt, akivel többek között arról beszélgettünk, hogy a mese a felnőtteké is. A Móricz Zsigmond Színház művészei A Holle anyó birodalma című, Boldizsár Ildikó által átdolgozott mesét mutatták be, rendelkező próba keretébe ágyazva.
    A második esten Grecsó Krisztián író, költő, szerkesztő volt a vendég, a központi téma pedig a család. Színművészeink a Harminc év napsütés és a Mellettem elférsz című Grecsó-művekből alkotott jelenetekkel illusztrálták a témát, felolvasó színház formájában.

    A MŰVÉSZASZTAL harmadik estjének vendége Tompa Andrea író, színikritikus, a Színház c. folyóirat főszerkesztője volt, a téma a hallgatás. Nem véletlenül, hiszen az Omerta Hallgatások könyve című regényének szereplőit idéztük meg a színpadon.
    Negyedik vendégünk, Dragomán György számos díjjal kitüntetett író, műfordító, regényei több mint 30 nyelven jelentek meg. A fehér király c. regényéből film készült.

    Felesége Szabó T. Anna költő.

    Regényei:
    A pusztítás könyve, Balassi, Bp., 2002
    A fehér király, Magvető, Bp., 2005
    Máglya, Magvető, Bp., 2014
    Oroszlánkórus, novellák; Magvető, Bp., 2015
    A fehér király, 2. jav. kiad.; Magvető, Bp., 2016

    Ajánlatunk


    Macskabál van az elhagyott színház ódon színpadán. Minden évben egyszer megrendezik a bált, és erre összegyűlnek a környék - nagyon is emberi tulajdonságokkal felruházott - macskái. Eltáncolják és eldalolják életüket.

    A boldogságot, a szerelmet, a szeretetet széles e világon, számtalan kalandon keresztül hajszoló, a végső békét azonban mégiscsak kedvese karjai között meglelő Peer Gynt a 19. századi drámairodalom egyik legösszetettebb alakja. A darab színrevitele és befogadása mindig kivételes erőpróba a rendező és néző számára egyaránt.

    Képesek-e arra a hangok, hogy megidézzék egy város látványát, hangulatát, az atmoszférát, amelyet a hely szelleme sugároz? Respighi Róma-triptichonja képes erre. A három szimfonikus költeményből kettőt hallunk ezen a koncerten.

    Ajánló


    A német színház és film megújítója, Rainer Werner Fassbinder műve egy idősödő takarítónő és egy bevándorló szerelmén keresztül az emberi…

    Ha sírva akar nevetni, ezt az előadást ne hagyja ki!

    Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
    becsült lejárati idő:
    00:00

    tétel a kosárban

    összesen:


    Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!





    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016