• Program


    Új világ született - RÉGI Állandó kiállítás

    Új világ született - RÉGI Állandó kiállítás

    A kiállításban bővítési és felújítási munkálatok miatt részleges zárás várható. Az Új világ született elnevezésű tárlat közel 600m2-en mutatja be a korszakhatárnak is tekinthető Nagy Háború világát, amellyel az addigi világrend gyökeresen megváltozott: felbomlottak a korábban stabilnak gondolt birodalmak, drámaian megváltozott a kultúra, és a közgondolkodás.  több

    Nincs aktuális előadás

    Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

    Utolsó előadás dátuma: 2017. október 26. csütörtök, 10:00

    A világháború maga alá temette a régi világot, következménye egy újabb világégés, majd a hidegháború lett. Európa testvérháborúban vérzett ki, hogy a 20. századot már Amerika és Oroszország uralják.

    A kiállítás a boldog békeidőktől a háborús lelkesedésen át a keserű kiábrándulásig vezeti el a látogatókat. Bemutatja, miként sodorta el a polgári berendezkedést az iparosított és világméretűvé terjedő háború, hogyan fordult visszájára a 19. század haladásba vetett hite, és vált csatatérré a hátország is. A háború természete átalakult: a győzelem immár a hadianyag mennyiségének függvénye lett.

    A tárlat egyedülálló vizuális megoldásokkal hozza közelebb a háború borzalmait a mai kor embere számára: a mindent elemésztő, totális pusztítás egy gőzölgő fekete mocsár képében jelenik meg, míg a brutális mészárlást egy vágóhíd jelképezi. A látogatók bejárhatnak egy lövészárkot, és szembesülhetnek a propaganda tömegeket megmozgató hatásával is.

    Bemutatják a háború hatását az egészségügy fejlődésére és az új orvosi eljárások megjelenésére. Hangsúlyt kap a nők és a család szerepének megváltozása, a „Hősök folyosóján” pedig több mint 300, hősi halált halt katona arcképe jelenik meg, akik a történelmi Magyarország hadseregében harcoltak.

    Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság megbízásából a XX. Század Intézet szakmai szervezésében megvalósuló tárlat olyan évszázadokat megélt uralkodócsaládok jelentős államférfiait mutatja be, akiknek saját nemzeti szempontunkból is kiemelkedő szerepük volt az első világháborúban. A kiállításnak célja ugyanakkor nem az, hogy, részletesen ismertesse az érintettek közéleti pályáját, sokkal inkább az, hogy a látogatók betekintést nyerjenek a régi világ főszereplőinek életébe, megismerhessék emberi vonásaikat.

    A multimediális és interaktív, különleges grafikai elemekkel színesített tárlat főszereplői:  I. Ferenc József, Ausztria császára és Magyarország királya, Ferenc Ferdinánd, a Monarchia meggyilkolt trónörököse, II. Vilmos, Németország császára, II. Miklós orosz cár, V. György, Nagy-Britannia királya, III. Viktor Emánuel, Olaszország királya, V. Mehmed, az Ottomán Birodalom szultánja, I. Péter szerb király, I. Ferdinánd román király, Georges Clemenceau, Franciaország miniszterelnöke és Woodrow Wilson, az Egyesült Államok elnöke. Éppen a magyar vonatkozás hangsúlyozása miatt nélkülözhetetlen szereplő a háború Magyarországának miniszterelnöke, Tisza István, valamint a magyarok által nagyra tartott Rudolf trónörökös és édesanyja Erzsébet királyné, azaz Sissy.

    Ajánlatunk


    Fellegi Anna - ének Budapesti Akadémiai Kórustrásaság (karigazgató: Balassa Ildikó) ARLtistic Dance Company (koreográfus: Albert Réka Lilla) Budafoki Dohnányi Zenekar vezényel: Guido Mancusi

    Ajánló


    Tornádó gyorsaságú pörgések, hihetetlen jelmezek, lélegzetelállító mozdulatok és mindent elsöprő szenvedély. Ez a Grúz Állami Népi Együttes! Újra Magyarországon a…

    Megérkezett Pottyondy Edina új estje, a Démonok és hormonok. Terápiás stand up a körülöttünk élő és a bennünk lakó démonokról.…

    Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
    becsült lejárati idő:
    00:00

    tétel a kosárban

    összesen:


    Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!





    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016