• Program


    9. Mozart: c-moll mise

    9. Mozart: c-moll mise

    Mozart-est

    Nincs aktuális előadás

    Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

    Utolsó előadás dátuma: 2020. május 21. csütörtök, 19:00

    Mozart-est

    Mozart: D-dúr Haffner-szimfónia KV 385
    Mozart: c-moll mise KV 427

    Közreműködik: Cornelia Horak – szoprán, Anna Brull – mezzoszoprán,
    Mario Lerchenberger – tenor, Szécsi István – basszus,
    A grazi Operaház kórusa, Savaria Szimfonikus Zenekar

    Vezényel: Bernhard Schneider

    Mozart: D-dúr Haffner-szimfónia KV 385

    Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) nagysikerű, 1782-ban bemutatott, Szöktetés a szerájból című daljátékával egyidőben készítette el a Haffner-szimfónia első, szerenád változatát, melyből két tétel elhagyásával szimfóniát készített . A mű első tétele ünnepi fényben ragyog, s ezt a fényt merész lendülettel mozgó, pregnáns ritmikájú fő-témájától nyeri. A lassú tétel a bécsi szerenádmuzsikák kedélyes-érzelmes világát idézi fel, akárcsak a menüett. A finálé főtémája a Szöktetés időbeni közelségére utal: Ozmin híres „akasztófa-áriájának” témájára ismerünk benne.

    Mozart: c-moll mise KV 427

    Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) a c-moll misét nem megrendelésre írta, hanem fogadalomból: felesége gyógyulásáért ajánlotta fel. “Szívem mélyén megfogadtam, hogy megírom, és remélem, hogy be is fogom tartani. Amikor elszántam magam rá, a feleségem még hajadon volt, mivel azonban szilárdan elhatároztam, hogy gyógyulása után feleségül veszem, könnyen tehettem ezt a fogadalmat… Ígéretem komolyságának bizonyítékaként egy félig elkészült mise partitúrája szolgálhat, amely még a legszebb reményekre jogosítva itt fekszik…” 1783 januárjában részben elkészült vele, de teljesen sohasem fejezte be. A bemutatón, ahol a művet valószínűleg más miséiből vett tételekkel egészítette ki, felesége, Constanze énekelt szólót. A kantáta-misének szánt mű több stílust ötvöz: a “Kyrie” tétel Bach végtelenül áradó dallamait, a “Gloria” Händel jubiláló hangulatvilágát idézi. Jól megférnek egymás mellett az olaszos operaáriák és a klasszikus haydni elemek, a vészterhesen drámai “Qui tollis” pedig a händeli hatással együtt is messze előremutat saját koránál. Mozart mesterien fejezi ki zenével a legbelső lényeget, megfoghatatlan képességgel ábrázolja az égi és a földi szerelmet ebben a műben.

    Ajánlatunk


    Frank Wildhorn musicalje és Homonnay Zsolt rendezése a nő örök, csábító szenvedélyességét, a férfi és a nő ösztönös és csillapíthatatlan vonzalmát tárja a közönség elé, 21. századi, extravagáns környezetben.

    Angélique Kidjo dalaiban szívesen működnek közre a jazz, a soul, a pop világsztárjai, és ugyanúgy örömmel dolgozik együtt fiatal producerekkel, mint ahogyan nekiáll egy az egyben feldolgozni egy klasszikus Talking Heads-albumot. Hatalmas és befolyásos zenei és emberi nagyság - látni és hallani kell!

    zenés játék két részben

    Ajánló


    Fadinard esküvőre készül, de a lova megeszi egy katona szeretőjének szalmakalapját. Hogy a tomboló katona ne verje szét a lakását…

    Május 11-én fergeteges ValMar koncerttel zárul a 2024-es Pápai Expo és Agrárpiknik, az év legmenőbb agrárrendezvénye.

    Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
    becsült lejárati idő:
    00:00

    tétel a kosárban

    összesen:


    Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!





    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016