• Program


    A jövő zenéje – Eötvös, Ligeti Gy., Reich, L.Ligeti

    A jövő zenéje – Eötvös, Ligeti Gy., Reich, L.Ligeti

    Lukács Miklós (cimbalom), Perényi Miklós (cselló) • Vezényel: Rácz Zoltán

     több

    Nincs aktuális előadás

    Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

    Utolsó előadás dátuma: 2020. március 9. hétfő, 19:45

    Műsor:

    Eötvös Péter: da capo
    Ligeti György: Csellóverseny
    Steve Reich: Pulse
    Lukas Ligeti: Surroundedness

    Visszatérés, pulzálás, alakfelismerés, valamint két legenda, Lukács Miklós és Perényi Miklós várja mindazokat, akik nyitottak az izgalmas modern hangzásokra, korunk legnagyobb zeneszerzőinek művészetére – ráadásul Rácz Zoltán értő vezényletével.

    A koncerten elsőként Eötvös Péter da capo („elölről”) című szerzeménye szólal meg, amely csakugyan az ismétlődő elindulást választja vezérfonalul. A Mozart vázlatfüzeteiből kölcsönzött dallamok hamar 21. századi hangzást kapnak, már csak a klasszikában ismeretlen hangszer­összeállítás miatt is. A cimbalomszólót a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott cimbalmosa, Lukács Miklós ihlette – ez­ úttal is ő adja elő.

    „Perényi Miklós olyan, mint egy természeti jelenség” – mondta Eötvös, és épp erre az elemi erőre és színgazdagságra van szükség Ligeti György szünet előtt elhangzó Csellóversenyéhez, amelyet a szólista és a zenekar közötti rendhagyó kapcsolat miatt „antiversenyműnek” is neveznek. A szünet nélküli kéttételes darab szinte felfoghatatlanul halk „pppppppp” hangzásból indul, növekszik, majd ismét semmivé lesz a mű végén.
    Hasonlóan érzékeny, csak sokkal sűrűbb lüktetés hallható Steve Reich Pulse című alkotásában. A 2015-ben befejezett műben a folyamatosan pulzáló fúvós­ és vonósszekció áll szemben a zongorával és a hangzásból kiugró, mégsem idegen basszusgitárral. A szerző szavával ez egy „nyugodt, elmélkedő darab”.

    A hangversenyt Ligeti György fia, az ütőművész és zeneszerző Lukas Ligeti Surroundedness című darabja zárja. A váratlan döngésekkel kezdődő mű elektronikus zenére jellemző effekteket ültet át valódi hangszerekre. Összpontosítva szép és logikus szólamokat hallhatunk ki az elsőre szándékosan ködös hangzásból: erre utal a gestaltpszichológiából kölcsönzött cím.

    Ajánlatunk


    Schiller szenvedélyektől szétrobbanó darabjában örök ellentétpárok csapnak össze: a kötelesség és a szabadság, a hatalomvágy és az erkölcsi tisztaság, a megfelelési kényszer és önmagunk vállalása, az önzés és a szerelem.

    Pintér Béla és Társulata: A Sehova Kapuja

    Megérkezett Pottyondy Edina új estje, a Démonok és hormonok. Terápiás stand up a körülöttünk élő és a bennünk lakó démonokról. Terápia, démonok, hormonok, Pottyondy... Mit érez ha ezeket hallja?

    Ajánló


    A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű…

    Mary Chase groteszk vígjátékának címszereplője egy több mint két méter magas, nagy fehér nyúl, akit Harveynak hívnak. Ez a Harvey,…

    Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
    becsült lejárati idő:
    00:00

    tétel a kosárban

    összesen:


    Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!





    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016