• Program


  A magyar grafika... - Révész Emese művészettörténész előadása: Kondor Béla

  A magyar grafika... - Révész Emese művészettörténész előadása: Kondor Béla

  A magyar grafika nagy generációja a hatvanas években
  Dr. Révész Emese művészettörténész, egyetemi docens előadás-sorozata

  A magyar grafika... - Révész Emese művészettörténész előadása: Kondor Béla

  Az 1960-as évek a magyar művészi grafika virágkora volt. A klasszikus grafikai technikákat kiválóan ismerő mesterek léptek színre, a hazai és nemzetközi színtéren egyaránt sikereket aratva mívesen megformált rézkarcokkal, linómetszetekkel és litográfiákkal. Szürreális, szimbolista kompozícióikat részletgazdag, figuratív, elbeszélő előadásmód jellemezte. A művészi grafika és könyvillusztráció kibontakozását a Kádár-kori állami mecenatúra intézményrendszere is felkarolta és segítette. Az előadás-sorozat a korszak jelentős grafikai életműveibe enged bepillantást, Kondor Béla, Gross Arnold, Rékassy Csaba és Würtz Ádám művészetét bemutatva. Olyan terület ez, amely napjainkban került ismét a műkedvelők és gyűjtők figyelmének középpontjába.

  Apokalipszis most – Kondor Béla grafikai művészete
  Kondor Béla nemzedéke legnagyobb hatású képalkotója volt, ahogy egy méltatója fogalmazott: „igazi tragikus zseni”. Képi univerzumának részleteit elsősorban rézkarcain dolgozta ki. Stílusának legfőbb sajátossága a régi és új, magasztos és démoni, klasszikus és groteszk egyéni ötvözete volt. Dürer örökségének feltámasztása a szputnyikok árnyékában. 


  További előadások:

  2020. október 7., szerda
  A művészet kertje – Gross Arnold rézkarcai

  2020. november 12., csütörtök    
  A labirintus menedéke – Rékassy Csaba művészete

  2020.december 2., szerda        
  Groteszk szépség – Würtz Ádám grafikai művészete

  Ajánló


  Mit és kiket rejt a varázslatos és legendás padlás? Időutazás ég és föld…

  Esther Greenwood élete a megtestesült amerikai álom. Húszévesen egy híres női magazin ösztöndíjas…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016