• Program


  A művészet templomai: Gauguin Tahitin – Az elveszett paradicsom

  A művészet templomai: Gauguin Tahitin – Az elveszett paradicsom

  színes, feliratos olasz ismeretterjesztő film, 90 perc, 2019
  eredeti nyelven, magyar felirattal

  Rendező: Claudio Poli

  Főszereplők: Adriano Giannini, Caroline Boyle-Turner, Paul Yeou Chichong

   

  1891-ben Gauguin elhagyja Marseille-t, és a Csendes-óceán felé indul. Ezzel elkezdődik a festő utazása élet és művészet esszenciájának nyomában, ami végül az egyik legnagyobb modern művésszé tette.

  A művészet templomai sorozat 2020. januári bemutatója Francia Polinézia, Tahiti és a Markézi-szigetek tájaira kalauzolja el a nézőket. A művész által hőn szeretett helyi lakosok segítségével felfedezhetjük azokat a mára legendássá vált területeket és útvonalakat, amelyek Gauguin világhírűvé vált festményeit inspirálták. Meglátogathatjuk azokat a helyeket, ahol a bambuszból és levelekből saját maga által ácsolt házakban olyan fényeket és színeket fedezett fel, melyek örökre megváltoztatták a művészetét, és megismerhetjük az őslakosok gátlásoktól mentes érzékiségét is, ami oly nagy hatással volt a festőre, hogy feladta érte korábbi életét. Ahogy Gauguin fogalmazott, „Le kellett hunynom a szemem, hogy elkezdjek látni”.
  A művészet templomai sorozat korábbi, “Hitler kontra Picasso” című epizódját is jegyző Claudio Poli filmje segítségével a csendes-óceáni szigetvilág, Párizs, Bretagne és Edinburgh városain túl ellátogathatunk az Egyesült Államok legnevesebb múzeumaiba is, ahol Gauguin mesterműveinek többségét őrzik: a New York-i Metropolitan Museum of Art-ba, a chicago-i Art Institute of Chicago-ba, a washingtoni National Gallery of Art-ba és a bostoni Museum of Fine Arts-ba.

  Ajánló


  Traccs! Szeged legújabb beszélgető-est sorozatának második vendége Jakupcsek Gabriella, Magyarország egyik legismertebb és…

  Beethoven: G-dúr variációk Wenzel Müller Ich bin der Schneider Kakadu című témájára, op.…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016