• Program


    A Nemzeti Filharmonikusok hangversenye 2019-20

    A Nemzeti Filharmonikusok hangversenye 2019-20

    A Nemzeti Filharmonikusok vendégszereplése mindig fontos esemény a debreceni zenei életben. Műsoruk középpontjában ezúttal két zenekar-kíséretes hegedűkompozíció áll. Ezeket egy-egy XX. századi zenekari mű keretezi, melyeknek fontos alkotóeleme a keringő.  több

    Nincs aktuális előadás

    Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

    Utolsó előadás dátuma: 2019. október 18. péntek, 19:00

    A NEMZETI FILHARMONIKUSOK HANGVERSENYE

    Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a hangverseny kezdési időpontja 19:00 óra!

    Műsor:
    Ravel: La valse
    Bruch: I. (g-moll) hegedűverseny, op.26.
    Ravel: Tzigane
    R. Strauss: A rózsalovag-szvit

    Közreműködik:
    Szabadi Vilmos – hegedű
    Nemzeti Filharmonikus Zenekar

    Vezényel: Hamar Zsolt


    A Nemzeti Filharmonikusok vendégszereplése mindig fontos esemény a debreceni zenei életben. Műsoruk középpontjában ezúttal két zenekar-kíséretes hegedűkompozíció áll. Ezeket egy-egy XX. századi zenekari mű keretezi, melyeknek fontos alkotóeleme a keringő. Ravel  éppen százéves szimfonikus költeménye a La valse, a bécsi valcernek és a Strauss família művészetének kíván emléket állítani. Egy eltűnőben lévő kor hangulatát, a keringőzés szenvedélyét idézi meg pazar színekben tobzódó, féktelen ritmikájú partitúrájával. A híres Orosz Balett koreográfusa Gyagilev is érdeklődött Ravel készülő darabja iránt, de nem látta alkalmasnak színpadi előadásra. A hegedűszólós Tzigane című rapszódia nem más, mint hódolat a világszerte népszerű virtuóz hegedűsök előtt. Az eredetileg zongorakíséretes darab nem tartalmaz autentikus cigány dallamokat, sokkal inkább azt a szenvedélyes játékmódot idézi meg, mely a roma muzsikusokat világszerte híressé tette. A mű magyar vonatkozása, hogy ajánlása Arányi Jelly hegedűművésznőnek szól, akinek nevéhez a darab párizsi bemutatása is fűződik.

    Max Bruch a XIX. század kiváló német komponistája, akinek ma már csak egy-két darabját játsszák, noha operákkal és oratóriumokkal is gazdagította a zeneirodalmat. I. g-moll hegedűversenye azonban rendszeresen szerepel a hegedűsök repertoárján. A versenymű 1867-ben Joachim József szólójával bemutatott végleges formája három, egymáshoz közvetlenül kapcsolódó részből áll. Nyitó tétele a Vorspiel (előjáték) címet viseli. Már ennek során megfigyelhető, hogy Bruch a szokásosnál fontosabb szerepet szán a szimfonikus szövésű zenekari szólamoknak. A középső, lassú tétel különös szépségű dallamával ragad meg, majd a finálé szilaj, karakteres zenei anyaga remek lehetőséget ad a szólista számára, temperamentumának és virtuozitásának bemutatására.

    A későromantikus Richard Strauss 1911-ben bemutatott Rózsalovag című vígoperája is egy letűnt időszak, Mária Terézia korának hangulatát idézi. Hihetetlenül összetett, briliáns darab, szinte molière-i és mozarti módon szól a szerelemről, az érzékiségről, az ifjúságról, és a fiatalság elmúlásáról. Strauss és szövegírója, Hofmannstahl a rokokó hanyatló világát állítja párhuzamba a XIX. század végének fülledt erotikájával. Az 1945-ben összeállított zenekari szvit az opera keresztmetszetét adja, felvonultatva benne a szerző valamennyi erényét: áradó dallamosságát, pazar hangszerelését és kiváló formaérzékét. Idézőjeles módon megjelenik benne a névrokon „Keringőkirály” Strauss család bécsi valcereinek hangulata is, ezzel adva keretet a teljes hangversenynek.

    Hamar Zsolt
    Karmester, Liszt-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett Érdemes Művész, a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója.  Felsőfokú tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta, zeneszerzéstanára Petrovics Emil, karmestertanárai Lukács Ervin és Gál Tamás voltak. 1995-ben kitüntetéssel diplomázott. Pályája a Magyar Televízió Nemzetközi Karmesterversenyén nyert 2. díjjal és közönségdíjjal indult. Több nemzetközi verseny díjnyertese (Cadaques – Spanyolország ‒ 2. díj, Portugál Rádió versenye ‒ 1. díj, Trentói Antonio Pedrotti verseny ‒ 1. díj). 1997-től Kocsis Zoltán meghívására a Nemzeti Filharmonikus Zenekar első állandó karmestere, 1998-ben Lorin Maazel asszisztense a Salzburgi Ünnepi Játékokon. 2000-től 2009-ig a Pannon Filharmonikusok zeneigazgatója, ezzel párhuzamosan az Orchestra di Padova e del Veneto első vendégkarmestere. Rendszeres vendég Európa, Japán és az USA zenekarainál és koncerttermeiben. Fellépett szinte minden magyar szimfonikus együttessel. 2001 óta rendszeresen vezényel a Magyar Állami Operaházban, szívesen látott vendég a külföldi dalszínházakban is. 2005 és 2011 között a világhírű  Zürichi Operaház állandó karmestere volt. A Nemzeti Filharmonikus Zenekarral Liszt-műveket, a Pannon Filharmonikusokkal Mahler I. szimfóniáját vette lemezre. 2012-től 2016-ig a Wiesbadeni Operaház főzeneigazgatója volt. 2017 áprilisától vezeti zeneigazgatóként a Nemzeti Filharmonikus Zenekart.

    Szabadi Vilmos
    Kétszeres MIDEM, Príma, Hungaroton és Liszt-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Akadémia tanszakvezető egyetemi docense. Hangszere egy cremonai mesterhegedű, mely Laurentius Storionitól, 1778-ból származik. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán 1983-ban fejezte be, egy évvel később már az intézmény tanára. Posztgraduális tanulmányait Ruggiero Riccinél, Végh Sándornál és Fenyves Lórántnál végezte. 1982 és 1985 között számos verseny győztese és különdíjasa. Világkarrierje 1988-ban indult, a Royal Festival Hall Bartók Béla tiszteletére rendezett gálakoncertjén, melynek hangfelvétele világszerte megjelent. 1990-ben a londoni Royal Philharmonic Orchestra, 1992-ben a BBC Philharmonic, majd az Ír Koncert Zenekar vendége. Egyetlen magyar állampolgárként játszott Solti György 80. születésnapi koncertjén a Buckingham-palotában, a teljes brit uralkodóház jelenlétében. 1995-ben a spanyol uralkodóház Stradivari-hegedűjén játszott a madridi Auditorio Nationales-ben. Több mint 60 lemez jelent meg nevével fémjelezve. Az elmúlt évek folyamán számtalan mesterkurzust adott Európában, a Távol-Keleten, valamint az Egyesült Államokban.

    Ajánlatunk


    Ezt a darabot irodalmunk tényleges szereplői és azok sorsa ihlették. A részleteket azonban sokhelyütt a szerzők és a műfaj igényei alakították.

    Ildikó kiváló szakpolitikus, aki komoly karrier előtt áll, amennyiben le tudja küzdeni egy apró hibáját: nem tud hazudni.

    Ajánló


    A művész pályafutásának 30 éves évfordulóját ünnepli idén és a jubileumi turnéja keretében dupla koncertet ad Budapesten!

    A „Csirbiri” koncerten a filmkoncert zenei anyagából hallható válogatás, amely csokorba fogja Halász Judit egyedülálló pályafutásának legnépszerűbb alkotásait.

    Mozgalmas, pörgős időszak: gőzerővel készül a Fővárosi Nagycirkusz a „Csillagok, égbeli tűk” című előadásra

    Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
    becsült lejárati idő:
    00:00

    tétel a kosárban

    összesen:


    Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!





    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016