• Program


    Amadeus (1984) - Hősök, lángelmék, bolondok Miloš Forman filmjeiben / MÜPAMOZI

    Amadeus (1984) - Hősök, lángelmék, bolondok Miloš Forman filmjeiben / MÜPAMOZI

    Amadeus - angol nyelven, magyar felirattal

     több

    Nincs aktuális előadás

    Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

    Utolsó előadás dátuma: 2019. május 20. hétfő, 19:00

    Néhány dolgot nem árt már az elején leszögeznünk. Először is Peter Shaffernek a film alapjául szolgáló színpadi műve nélkülözi a hitelességet, és hiba lenne messzemenő zenetörténeti következtetéseket levonni belőle. Már Puskin sem ezzel a szándékkal írta e témában drámáját. Ők csupán egy pletykát melegítettek fel, amely azt sejtette, hogy Salieri megmérgezte vetélytársát, akinek árnyékából nem tudott kilépni. Legalább ilyen fontos az is, hogy a darab - és a belőle készült film - nem Mozart, hanem Salieri drámája. Elmélkedés arról, mit tud kezdeni a világ a lángelmékkel, hiszen a zsenialitás egyfajta anomália. A géniusz maga a provokáció, mert valamiképpen zárójelbe teszi a szorgos, olykor tehetséges emberek igyekezetét és eredményeit. Rendszerbe nem illeszthető, követni nem lehet. Ráadásul a lángelmék művei felforgatják a világot, eszméinket. És ez a zseniből csak úgy jön - mint dal a madárból.
    Az Amadeus elsöprő siker lett. Csak Oscar-díjból nyolcat kapott. Hogy miért? Az ördög tudja. Mert nem sztárparádé. Igaz, a Salierit alakító F. Murray Abraham is kapott egy Oscart, és a Mozartot alakító Tom Hulce is jelölt volt, de ezek a remek színészek nem számítottak húzónévnek. Talán az volt benne a varázslat, hogy Forman Mozartja alapvetően egy büdös kölyök, később pedig egy italt, nőt nem megvető léha figura? Vagy inkább a film keltette gondolatok, kérdések hatottak? Felismeri-e egyáltalán a maga kora a lángelmét? Elfogadja-e? És kell-e mentegetőznünk, ha csupán a serény középszerhez tartozunk?

    házigazda: Réz András

    Ajánlatunk


    A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű túrák is elérhetőek. Jegyár: 9000 Ft Próbák ideje alatt a nézőtér nem látogatható. Előadások idején az épületlátogatás szünetel.

    Ajánló


    Több mint két évtizede, alapítóként köszönt be egy nagy hellóval - 2024-ben pedig egy hangos goodbye-jal búcsúzik a Szent Efrémtől…

    43. alkalommal rendezik meg áprilisban az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt, a Kárpát-medence legnagyobb élő népművészeti összművészeti eseményét.

    Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
    becsült lejárati idő:
    00:00

    tétel a kosárban

    összesen:


    Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!





    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016