• Program


    AZ ÉDEN ÉS A PÉRI Pászti bérlet 2.

    AZ ÉDEN ÉS A PÉRI Pászti bérlet 2.

    A zeneirodalom egyedülálló különlegessége Schumann alkotása. Műfaja is szokatlan: idill-oratórium, melyben szinte egyedüli követője Haydn remekművének, Az évszakoknak. Világi kompozíció, melynek alaphangvétele lírai, s tárgya is látszólag mindennapi: a boldogságkeresés.

    Nincs aktuális előadás

    Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

    Utolsó előadás dátuma: 2022. november 23. szerda, 19:30

    Robert Schumann: Az éden és a péri, op. 50

    Kolonits Klára: szoprán
    Szalai Ágnes: szoprán
    Láng Dorottya: alt
    Brickner Szabolcs: tenor
    Kovács István: basszus

    Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
    Nemzeti Filharmonikus Zenekar

    Vezényel: Attilio Tomasello

    „Múlt pénteken befejeztem Az éden és périt, legnagyobb és – remélem – legjobb művemet. Hálatelt szívvel gondolok az égre, mely erőimet, míg dolgoztam, éberen tartotta. […] A péri történetét már bizonyára elmeséltem neked, ha nem, úgy igyekezz azt megszerezni: szinte zenére született, alapgondolata oly költői és oly tiszta, hogy teljesen elragadott” – írta Robert Schumann 1843 nyarán egyik barátjának. A ritkán felhangzó művet kiváló olasz karmester vezényletével, élvonalbeli hazai szólistagárda előadásában hallhatja a Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjének közönsége.

    A zeneirodalom egyedülálló különlegessége Schumann alkotása. Műfaja is szokatlan: idill-oratórium, melyben szinte egyedüli követője Haydn remekművének, Az évszakoknak. Világi kompozíció, melynek alaphangvétele lírai, s tárgya is látszólag mindennapi: a boldogságkeresés.

    A történet az angol Thomas Moore Lalla Rookh című, 1817-ben megjelent mesegyűjteményének egyik költeményére épül, az Ezeregyéjszaka meseszövéséhez hasonló formában. Egy kitaszított és bűnbánó angyal, a péri áll bebocsátásra várva az éden kapuja előtt. A bejutás feltétele, hogy az ég számára legkedvesebb ajándékot hozza el. Egy hazájáért küzdő katona utolsó csepp vére, egy szerelmes asszony utolsó lehelete sem elegendő – végül a megváltást az őszinte megbánás könnyei érdemlik ki.

    Az egzotikum iránt vonzódó Schumann a történet feldolgozása során nem a cselekményes megoldást választotta. A komponista a lelkiállapotok ábrázolásának mestere, a műben megtalálhatjuk dalai, szimfóniái, kórusművei, sőt vonós kamarazenéje reminiszcenciáit, azzal a sűrű, mégis áttetsző faktúrával, mely oly egyedien jellemző rá a romantika alkotói között. A hangverseny jelentőségét növeli, hogy a Nemzeti Énekkar fennállása óta most először tolmácsolja Schumann oratóriumát.

    Ajánlatunk


    “Mert van a Stradivari és egy átlagos hegedű, A Stradivari Stradivari, a másik meg középszerű! És én hazudhatnék neked tovább, de nem teszem! Te nem középszerű vagy, hanem tehetségtelen.

    Frank Wildhorn musicalje és Homonnay Zsolt rendezése a nő örök, csábító szenvedélyességét, a férfi és a nő ösztönös és csillapíthatatlan vonzalmát tárja a közönség elé, 21. századi, extravagáns környezetben.

    Ajánló


    Kukorica Jancsi és Iluska megindító szerelmi története, a csodás, magyar népmesei motívumokban bővelkedő daljáték, mely híven követi az eredeti művet…

    1905. Elárverezik a párizsi Operaház teljes hajdani berendezéseit. Többek között egy csillárt, amely a kikiáltó szerint egy máig sem…

    Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
    becsült lejárati idő:
    00:00

    tétel a kosárban

    összesen:


    Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!





    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016