• Program


  Aktuális előadások  2022. május 12., csütörtök, 19:30
  Várható befejezés: 21:20
  Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
  Kobayashi bérlet / 4

  Ludwig van Beethoven: Egmont-nyitány, op. 84
  Ludwig van Beethoven: Elégikus ének, op. 118
  Ludwig van Beethoven: Szélcsend és szerencsés hajózás, op. 112
  Ludwig van Beethoven: Két románc hegedűre és zenekarra – G-dúr, op. 40, F-dúr, op. 50
  ***
  Johannes Brahms: IV. (e-moll) szimfónia, op. 98

  Pusker Júlia - hegedű
  Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
  Nemzeti Filharmonikus Zenekar

  Vezényel: Keri-Lynn Wilson

  Beethoven és Brahms: a klasszika és a romantika két kulcsfigurája ígér tartalmas élményt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar koncertjén. A Beethoven-műveket kínáló első részben ismert hangszeres darabok fognak közre rövid kantátakülönlegességeket –az öt Beethoven-mű közül három esetében lényeges a német irodalom inspiráló szerepe. Brahms utolsó szimfóniája egyszerre modern és múltba forduló. A koncert szólistája a fiatal hazai hegedűsnemzedék kiválósága, a jeles kanadai karmesternő az NFZ visszatérő vendége.

  Az Egmont-nyitány Goethe-dráma kísérőzenéjéhez készült, a ritkán hallható Elégikus ének Johann Christoph Friedrich Haug versét zenésíti meg, maga a rövid vers pedig egy régebbi költő, Johann Georg Jacobi haláláról emlékezik meg. Goethéhez tér vissza a műsor másik kantátaritkasága, a Szélcsend és szerencsés hajózás, amely a költőfejedelem két versét foglalja zenébe – később ugyanez a két vers Mendelssohnt koncertnyitány komponálására ihlette. A vokális művekkel ellentétben a két hegedűrománc abszolút zene, irodalmi háttér nélkül. Érdekességük, hogy Beethoven termésének legszelídebb részéhez tartoznak: egyikben sincs küzdelem, szenvedély – csak a hegedű átszellemült dalolása. Brahms IV. szimfóniája izgalmasan modern vonásai mellett a negyedik tétel passacagliájával a barokk kor komolyságába réved vissza.

  Pusker Júlia a londoni Royal Academy of Music neveltje, többek közt Pauk György tanítványa, a koncert karmestere, Keri-Lynn Wilson pedig Kanada büszkesége, aki hajdan a New York-i Juilliard School of Music falai között szerezte tudását. Mára Amerikán kívül Európában is megbecsült interpretátora mind a koncertrepertoár, mind pedig az operairodalom remekeinek.

  Ajánló


  Ősbemutató, kivételes zongoraművészek és egy páratlan ütőegyüttes – mindez a Magyar Hospice Alapítvány 30. születésnapja alkalmából rendezett jubileumi nagykoncerten. 2022.…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016