• Program


    Brahms: Gyászének / Német requiem ( Concerto Budapest&Purcell Kórus )

    Brahms: Gyászének / Német requiem ( Concerto Budapest&Purcell Kórus )

    A hideg november eleje az emlékezés időszaka, mindenszentekkor felkeressük a temetőket, elhunyt szeretteink emlékét ápoljuk. A templomokban és koncerttermekben gyászmisék szólnak, így a Müpában is.  több

    Nincs aktuális előadás

    Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

    Utolsó előadás dátuma: 2022. november 4. péntek, 19:30

    A Concerto Budapest ezúttal a Purcell Kórussal egészül ki, hogy Vashegyi György vezényletével Johannes Brahms remekművét, a Német requiemet adja elő, melyet egy rövidebb, a requiemhez vezető utat kikövező korábbi kórusmű, a ritkán megszólaló Gyászének előz meg a koncerten.  

    Johannes Brahms Német requiemje más, mint a többi gyászmise. Először is inkább oratórium, hiszen nem a mise szövegeit zenésíti meg, másodszor pedig nem latin, hanem német nyelvű. És bár a librettót a zeneszerző Luther német Bibliájából, valamint apokrif szövegekből állította össze, a szabadgondolkodású Brahmsról szinte köztudott volt ateizmusa. „Egy ilyen nagy ember! Egy ilyen nagy lélek! És nem hisz semmiben!” – jelentette ki egyszer sajnálkozva barátja, Antonín Dvořák. A gyász, a tragédia azonban gyakran a hitetlent is hívővé teszi: a Német requiem első vázlatai 1856-ban, Schumann halálakor készültek, majd hosszú szünet után, 1865-ben édesanyja elvesztése térítette vissza Brahmsot a komponáláshoz, mely ugyan lassú folyamat volt, de a végeredmény meghozta a komponistának a világhírt. Az 1858-ban kórusra és fúvósokra komponált, archaizáló Begräbnisgesangot (Gyászének) gyakran tekintik a Német requiem előfutárának. Az elemzők szerint Schumann haláláról emlékezik meg ez a mű is, akár a d-moll zongoraverseny, a Michael Weisse énekeskönyvéből származó szöveg pedig egy temetés képét idézi föl.

    A Concerto Budapest zenekarát ezúttal a Purcell Kórussal hallhatjuk, a főleg régizenei produkciókból jól ismert szólisták, Kolonits Klára és Nyikolaj Borcsev közreműködésével, a magyarországi régizene-játszás nagy hatású karmestere, Vashegyi György vezényletével, így garantáltan új szemszögből ismerhetjük meg a romantikus oratóriumok e nagybecsű alkotását.   

    Brahms: Gyászének, op. 13
    Brahms: Német requiem, op. 45

    Közreműködik: Kolonits Klára szoprán, Nyikolaj Borcsev bariton
    Purcell Kórus, Concerto Budapest
    Vezényel: Vashegyi György

    Ajánlatunk


    A tengerparti szálló valójában családi villa, aminek tulajdonosával meghitt viszonyba keveredik. Egy szép napon a rendező felesége elhatározza, hogy meglátogatja férjét ebben a sokat dicsért panzióban. Rögtönözni kell! Villámgyorsan „létrehoznak” egy szállodát..

    Ivan Menchell pergő, mély emberismeretről árulkodó vérbő komédiája sok-sok kacagás mellett megható, megrendítő pillanatokat kínál mindenkinek, aki valaha szeretett és szerették.

    Tornádó gyorsaságú pörgések, hihetetlen jelmezek, lélegzetelállító mozdulatok és mindent elsöprő szenvedély. Ez a Grúz Állami Népi Együttes! Újra Magyarországon a legendás Shukishvili!

    Ajánló


    Az István, a király egy családi viszály története: Géza fejedelem halála után fia örökölné a hatalmat, de a hagyományokra hivatkozva…

    A világon először a Madách Színház kapta meg a jogot, hogy non-replica változatban állítsa színpadra a Mamma Mia! musicalt. A…

    Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
    becsült lejárati idő:
    00:00

    tétel a kosárban

    összesen:


    Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!





    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016