• Program


    BUDAFOKI 2021-22 / 4 MOZART / ALBINONI / DEBUSSY / BERÁN
    4

    BUDAFOKI 2021-22 / 4 MOZART / ALBINONI / DEBUSSY / BERÁN

    Mozart: A-dúr szimfónia KV 201
    Albinoni: Versenymű két oboára és zenekarra
    Debussy: g-moll kvartett op.10

    Czápos Benedek és Villányi Péter – oboa
    koncertmester: Berán Gábor

    Nincs aktuális előadás

    Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

    Utolsó előadás dátuma: 2021. december 17. péntek, 19:00

    Mozart: A-dúr szimfónia KV 201

    Albinoni: Versenymű két oboára és zenekarra

    Debussy: g-moll kvartett op.10

     

    Czápos Benedek és Villányi Péter – oboa

    koncertmester: Berán Gábor

    Mozart rövid élete alatt a tradicionális nyilvántartás szerint 41 szimfóniát írt. Az A-dúr szimfónia a 29. ebben a sorban, melyet a szerző alig 18 évesen, vagyis 1774-ben komponált. Éppen egy bécsi útjáról tért haza, ahol apjával volt látogatóban. Valószínűleg itt hallhatta Haydn legújabb műveit, melyek nagy hatást gyakoroltak rá, s az új benyomások hatására jó néhány darab született ezután. Az A-dúr szimfónia is ezek közé tartozik, érződik rajta a fiatalos lendület és báj. Az első tétel allegro moderato, feszültséggel teli témával indul, majd egy csodálatos dallamú andante tétel követi, a harmadik tétel egy menüett, míg végül egy brili­áns fináléval zárja Mozart a darabját.

    Tomaso Albinoni velencei kereskedő családban született, a zeneszerzést eleinte csak kedvtelésből művelte. Amikor gondtalan élete a család anyagi tönkremenetele miatt véget ért, folytatta a zeneszer­zést, hogy megélhetését biztosítsa. Ope­rák, versenyművek, szimfóniák, szonáták és szóló kantáták színesítik életművét. Albinoni az elsők között  írt darabokat oboára, több versenyművet is, melyek közül a mai estén a két oboára írt C-dúr versenymű szólal meg a BDZ előadásában.

    Az este záró darabja Debussy egyetlen vonósnégyese, a g-moll kvartett. 1893-ban, 31 éves korában írta a művet, hagyományos négytételes vonósnégyes formában: szonáta, scherzo, lassú tétel, majd gyors finálé, a zenei hangzás azonban teljesen új. Egzotikus futamok, szokatlan akkordok, egyedi harmóniák, ciklikusan visszatérő főtéma teszi izgalmassá a darabot. Műve nagy si­kert aratott, annyira, hogy Ravelt is megihlette egy saját vonósnégyes komponálására.

    Ajánlatunk


    bohózat két felvonásban

    „Hegedűs a háztetőn… valahol mind azok vagyunk. Megpróbálunk egy letisztult dallamot kicsalni, miközben egyensúlyozunk, hogy ne szegjük nyakunkat. Nem könnyű!”

    Macskabál van az elhagyott színház ódon színpadán. Minden évben egyszer megrendezik a bált, és erre összegyűlnek a környék - nagyon is emberi tulajdonságokkal felruházott - macskái. Eltáncolják és eldalolják életüket.

    Ajánló


    A „Csirbiri” koncerten a filmkoncert zenei anyagából hallható válogatás, amely csokorba fogja Halász Judit egyedülálló pályafutásának legnépszerűbb alkotásait.

    Ildikó kiváló szakpolitikus, aki komoly karrier előtt áll, amennyiben le tudja küzdeni egy apró hibáját: nem tud hazudni.

    Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
    becsült lejárati idő:
    00:00

    tétel a kosárban

    összesen:


    Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!





    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016