• Program


    DOHNÁNYI 2021-22 / 5  SZENTPÁLI / BEETHOVEN / SIBELIUS / CHANG

    DOHNÁNYI 2021-22 / 5 SZENTPÁLI / BEETHOVEN / SIBELIUS / CHANG

    Szentpáli Roland: Rapszódia
    Beethoven: Karfantázia
    Sibelius: II. szimfónia
     több

    Nincs aktuális előadás

    Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

    Utolsó előadás dátuma: 2022. április 25. hétfő, 19:30

    Réti Balázs – zongora

    Szepesi Bence – klarinét

    Budapesti Akadémiai Kórustársaság (karigazgató: Balassa Ildikó)

    Budafoki Dohnányi Zenekar

    Vezényel: Yu-An Chang

    Ezen az estén a Dohnányi Zenekart a taiwani származású karmester, Yu-An Chang vezeti Szentpáli, Beethoven és Sibelius műveiben.

    Elsőként a fiatal magyar tubaművész és zeneszerző, Szentpáli Roland Rapszódia című közönségkedvenc műve hangzik el, mely egy igazi one-man show zenekarunk klarinétosa, Szepesi Bence számára, népzenei elemekkel.

    Ezt követően Beethoven grandiózus világába kerülünk a német zeneszerző Karfantáziájával, mely rekord idő alatt született meg, ugyanis Beethoven egy már megszervezett jótékonysági koncert záródarabjának szánta hirtelen ötlettől vezérelve. A koncert Beethoven V. és VI. szimfóniájának premierje volt, melyre 1808. dec. 22-én került sor. Az estet a zongorára, szóló énekesre, vegyeskarra és zenekarra írt Karfantázia zárta, melyen maga Beethoven zongorázott, állítólag a helyszínen improvizálva saját részét.

    Végül mai esténket Sibelius II. szimfóniájával zárjuk, melyet „függetlenség” melléknévvel is szoktak illetni, mert sokáig Finnország Oroszországtól való függetlenségi törekvéseit szimbolizálta. Sibelius ezt a művét olaszországi tartózkodását követően írta, ami nagy hatást gyakorolt rá. Ez a műve sokkal inkább lélekkel teli, mint első szimfóniája, maga a szerző is úgy hívta: a lélek vallomása.

     

    Ajánlatunk


    Vincze Balázs művészeti vezető, rendező-koreográfus jól ismeri a polgári színházi hagyományokat kedvelő táncrajongók ízlését, kiválóan alkalmaz táncszínpadra ismert és közkedvelt irodalmi klasszikusokat. Nagyszerű arányérzékkel teszi követhetővé a cselekményt a tánc nyelvén. Klasszikus alapokra épülő kortárs koreográfiája különleges és látványos, szakmailag magas színvonalú, mégis befogadható és közönségbarát.

    vígjáték két részben

    Otto Hahn német kémikus éppen a Nobel-díj átvételére készül 1946-ban Stockholmban. Pár órával a ceremónia előtt szállodai lakosztályába betoppan Lise Meitner osztrák-svéd fizikus. Nyolc éve nem látták egymást. Akkor menekült a tudós nő zsidó származása miatt Svédországba. Előtte harminc évig a legközelebbi munkatársak és a legbizalmasabb barátok voltak Berlinben. Az atommaghasadás felfedezése fűződik a nevükhöz. Csakhogy a Nobel-díjat ezért az eredményért 1944-ben Hahnnak ítélték oda...

    Ajánló


    Vannak nagy, mindenki által ismert klasszikus zenei mérföldkövek, amelyek egész kultúránkat meghatározzák. A Klasszik Rádió és a Danubia Zenekar közös,…

    Megérkezett Pottyondy Edina új estje, a Démonok és hormonok. Terápiás stand up a körülöttünk élő és a bennünk lakó démonokról.…

    Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
    becsült lejárati idő:
    00:00

    tétel a kosárban

    összesen:


    Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!





    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016