• Program


    Egyensúlyban
    2

    Egyensúlyban

    Venekei M. / T. Malandain / J. Kylián / I.Stravinsky / C. W. Gluck / W. A. Mozart
    EGYENSÚLYBAN

    Balettest három részben

    Nincs aktuális előadás

    Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

    Utolsó előadás dátuma: 2022. június 11. szombat, 19:00

    Stravinsky, Gluck, Mozart… Az est e három nagy hatású zeneszerző kompozícióira készített táncművekre épül, egyszerre kínálva kikapcsolódást a klasszikus zene és a balett szerelmeseinek. A műsor első részében a közelmúlt két látványos bemutatója kap helyet: Venekei Marianna Tűzmadarak című koreográfiája a női ösztönöket ironikus, groteszk felhanggal állítja a középpontba Stravinsky ikonikus zenéjére, míg Thierry Malandain Gluck zenéjére készített Don Juan című alkotása egy régi témát dolgoz fel új szemlélettel. A folytatásban a Magyar Nemzeti Balett repertoárján 2013 óta nagy sikerrel futó két Jiří Kylián-műben, a Petite mort és a Hat tánc című koreográfiákban gyönyörködhetnek a kortárs táncok kedvelői.

     

    Venekei Marianna / Igor Stravinsky

    Tűzmadarak

     

    „A nők olyan ösztönnel találják meg a maguk szerelmi táplálékát a földön, mint a madarak a magvakat vagy halakat. Keringenek a végtelen térben, ösztönük vezeti őket tavak, folyók, tengerek és rónaságok fölött, s aztán bonyolult cikázás és kóválygás után, egyszerre lecsapnak. Ösztönük, szemmértékük ilyenkor csodálatosan nyilatkozik meg. Nagy ritkán tévednek, s csak néha esik meg, hogy az áldozat erősebb vagy ügyesebb, s kisiklik csőrükből, mint az ebihal a sirály csőréből. Ilyenkor vijjognak egyet, mint a sirály; s odább szállanak, keringve, körözve, fáradhatatlanul, éberen” – idézi a kissé ironikus Márai Sándor-szöveget Igor Stravinsky csodálatos zenéjére készített, Tűzmadarak című új balettje kapcsán a koreográfus Venekei Marianna.
    A produkció elején Márai Sándor Füves könyvéből az idézetet Sinkó László színművész előadásában hallhatjuk

     

    Thierry Malandain / Christoph Willibald Gluck

    Don Juan

     

    Don Juan: régi téma, modern feldolgozás. A férfi, aki számára minden nő csábítási célpont volt a spanyolországi aranykorban, azaz a 16. században. A férfi, akit a commedia dell’arte is figuraként tart számon, eközben szabad gondolkodó és melankolikus „donjuan”, fáradhatatlanul hajszolja a nőket, és ebben – valljuk meg – van valami eleve csodálatra méltó! „Szeretem annak a gondolatát, hogy egy olyan karakterről van szó, aki a Nőt keresi a nőkben. Vagy éppen saját magát? Számomra ő egy misztikus alak, aki ahelyett, hogy megtalálná a kielégülést abban, ami különleges és biztos, mindig a sokat és a még többet hajszolja. Ő a tettek embere, aki azokból a pillanatokból él, amelyeket mások teste mellett tölt” – mondja a darabjáról Thierry Malandain a koreográfus, aki először érkezett Magyarországra, hogy a Magyar Nemzeti Balettel dolgozzon.
    Thierry Malandaint a Stepping Grounds Arts/Culture Management képviseli. www.steppinggrounds.com

     

    Jiří Kylián / Wolfgang Amadeus Mozart

    Petite Mort

     

    Jiří Kylián cseh koreográfus több táncművet is készített Mozart muzsikájára. A zeneszerző halálának 200. évfordulóján egy különleges balettel tisztelgett a nagy komponista előtt.  Hat nő, hat férfi és hat kard szerepel ebben a különleges hangulatú alkotásban, melyben kellékként fekete, barokk stílusú ruhák, bizarr krinolinok is megjelennek. A darab képi szimbolikája egy olyan világot mutat be, ahol az agresszió, a szexualitás, a csönd, a muzsika, a sebezhetőség, az egymásra utaltság és az örök emberi szépség együtt létezik sajátos költőiségben. Merész látványosság, elegancia és stílusérzék jellemzik a koreográfusnak ezt az érett korszakából származó balettjét, amely 2013. májusa óta szerepel a Magyar Nemzeti Balett repertoárján.

     

    Jiří Kylián / Wolfgang Amadeus Mozart

    Hat tánc

     

    „…úgy döntöttem, hogy nem alkothatok szimplán egy, a zeneszerző humorérzékét és zenei zsenijét tükröző táncsorozatot. Ehelyett hat, látszólag zavarosnak tűnő képet koreografáltam…” (Jiří Kylián)

    Kylián balettjében a mozarti játékosságot és az abszurd valóságot ültette át a mozdulatok nyelvére. Nem akart semmilyen történetet sem elmesélni, inkább a börleszk szótári meghatározásának megfelelően esetlen, rizsporos parókájú, olykor irreálisan viselkedő hősök képtelen helyzeteire, helyzetkomikumaira építette táncdarabját. A nyolc táncos az első pillanatban úgy jelenik meg a színpadon, mintha egy Mozart korabeli panoptikumból lépnének elő, majd éppen a koreográfia újszerűsége, frissessége és szédületes dinamikája okozza, hogy egyre modernebb, időtlenebb hőseivé válnak Kylián abszurd alkotói világának.

    Ajánlatunk


    A Medikus Zenekar 2008-ban alakult, tagjai a Semmelweis Egyetem és más hazai felsőoktatási intézmények egykori és jelenlegi hallgatói. A főleg szimfonikus felállásban működő együttes nem csupán az egyetemi rendezvények rendszeres fellépője, hanem önálló hangversenyeket is ad hazánkban és külföldön egyaránt.

    A Szép nyári nap című musical valamikor a hetvenes években játszódik Bácsszentmárián, egy olyan építőtáborban, amelyik közel van a jugoszláv határhoz. Ennek fontos szerepe van a történetben. A humorral és iróniával átszőtt musical szereplői fiatalok, akik „önként” vállalták a nyári melót.

    A kubai mulatók forró, szivarfüstös éjszakáinak sztárja, a kubai nép elsőszámú kedvence, a HABANA SOCIAL CLUB zenekar a 2024-es világkörüli utolsó turnéjára kiegészült a világhírű Tropicana Club szólótáncosaival és így egy különleges műsorral várja mindazokat, akik egy igazi karibi élményre vágynak.

    Ajánló


    A muzsika hangja a zenés színházi irodalom egyik legsikeresebb darabja, amelyből világhírű film is született, a benne szereplő dalok pedig…

    Fellegi Anna - ének Budapesti Akadémiai Kórustrásaság (karigazgató: Balassa Ildikó) ARLtistic Dance Company (koreográfus: Albert Réka Lilla) Budafoki Dohnányi Zenekar…

    Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
    becsült lejárati idő:
    00:00

    tétel a kosárban

    összesen:


    Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!





    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016