• Program


  FARSANGINDÍTÓ HANGVERSENY Operettszerzők a hangversenypódiumon

  FARSANGINDÍTÓ HANGVERSENY Operettszerzők a hangversenypódiumon

  Hogyan is ünnepelhetné másképp a komolyzene kultúráját elkötelezetten képviselő Nemzeti Filharmonikusok a farsang kezdetét, mint olyan darabokkal, amelyek könnyűek, szórakoztatók, kikapcsolódást kínálnak – ám mindeközben jottányit sem engednek a jóízlésből és a megmunkálás maximalizmusának igényéből?  több

  Aktuális előadások   

  Hector Berlioz: Római karnevál – nyitány, op. 9
  Lehár Ferenc: Arany-ezüst ‒ keringő, op. 79
  Lehár Ferenc: Concertino hegedűre és zenekarra
  Jacques Offenbach: Orfeusz az alvilágban – nyitány
  ***
  Ifj. Johann Strauss: Denevér – nyitány
  Lehár Ferenc: Vilja-dal ‒ részlet A víg özvegyből
  Lehár Ferenc: Giuditta ‒ Meine Lippen
  Léo Delibes: Lakmé ‒ Virágduett
  Ifj. Johann Strauss: Kék Duna keringő
  Ifj. Johann Strauss: Bauern polka (Parasztok)

   

   
  Szabadi Vilmos hegedű
  Pasztircsák Polina szoprán
  Schöck Atala alt
  Bősze Ádám házigazda
  Nemzeti Filharmonikus Zenekar
  Vezényel: Dinyés Dániel

   

  Hogyan is ünnepelhetné másképp a komolyzene kultúráját elkötelezetten képviselő Nemzeti Filharmonikusok a farsang kezdetét, mint olyan darabokkal, amelyek könnyűek, szórakoztatók, kikapcsolódást kínálnak – ám mindeközben jottányit sem engednek a jóízlésből és a megmunkálás maximalizmusának igényéből? A műsor, amelyetDinyés Dánielvezényel, túlnyomórészt olyan alkotók kompozícióit kínálja, akik kapcsolatban álltak a klasszikusok világával.

   

  A farsang nagy hagyományú időszak, mely a hozzá tartozó önfeledt szórakozás ellenére elválaszthatatlan a kereszténységtől: vízkereszttől húshagyókeddig terjed. Miért farsangoltak a régiek? Hogy kimulassák magukat a nagyböjt kezdete előtt. Nem véletlen, hogy a farsang utolsó három napját karneválnak nevezzük – a latin eredetű szó (carne, vale = hús, istenhozzád) jelentése is erre figyelmeztet. Az NFZ korábban nem adott farsangindító hangversenyeket, az idei esemény újdonságot kínál az együttes közönségének. Szerzőink nem akárkik: ifj. Johann Strauss legnagyobb csodálója Brahms volt, Offenbaché Debussy, Lehárt Dvořák biztatta, hogy hegedülés helyett komponáljonA műsor egyik szenzációja Lehár ritkaságnak számítóConcertinója asokoldalú virtuóz, Szabadi Vilmos tolmácsolásában. A vokális operettrészleteket az operaműfaj olyan sztárjai szólaltatják meg, mint Pasztircsák Polina és Schöck Atala, a közvetlen hangulatról pedig a népszerű rádiós és televíziós személyiség, Bősze Ádám konferálása gondoskodik.

   

   

   

   

   

   

   


  Hogyan is ünnepelhetné másképp a komolyzene kultúráját elkötelezetten képviselő Nemzeti Filharmonikusok a farsang kezdetét, mint olyan darabokkal, amelyek könnyűek, szórakoztatók, kikapcsolódást kínálnak – ám mindeközben jottányit sem engednek a jóízlésből és a megmunkálás maximalizmusának igényéből?
  A farsang nagy hagyományú időszak, mely a hozzá tartozó önfeledt szórakozás ellenére elválaszthatatlan a kereszténységtől: vízkereszttől húshagyókeddig terjed. Miért farsangoltak a régiek? Hogy kimulassák magukat a nagyböjt kezdete előtt. Nem véletlen, hogy a farsang utolsó három napját karneválnak nevezzük – a latin eredetű szó (carne, vale = hús, istenhozzád) jelentése is erre figyelmeztet. Az NFZ korábban nem adott farsangindító hangversenyeket, az idei esemény újdonságot kínál az együttes közönségének. Szerzőink nem akárkik: ifj. Johann Strauss legnagyobb csodálója Brahms volt, Offenbaché Debussy, Lehárt Dvořák biztatta, hogy hegedülés helyett komponáljon, Kálmán Imre pedig attól a Koessler Jánostól tanult zeneszerzést a budapesti Zeneakadémián, akitől vele egyidőben Bartók és Kodály – az ifjú Bartók rendszeresen Kálmánéknál ebédelt. A műsor egyik szenzációja Lehár ritkaságnak számító Hegedűversenye a sokoldalú virtuóz, Szabadi Vilmos tolmácsolásában. A vokális operettrészleteket az operaműfaj olyan sztárjai szólaltatják meg, mint Pasztircsák Polina és Schöck Atala, a közvetlen hangulatról pedig a népszerű rádiós és televíziós személyiség, Bősze Ádám konferálása gondoskodik.

  Ajánló


  Radics Béla művészete előtt tisztelegnek a magyar rock nagyjai: Balázs Fecó, Kosik Kristóf,…

  Az "Út a zenéhez 2020/21" sorozat negyedik koncertje

  Lovasi András szólóest "egy az egybe, csak maga" egy szál gitárral.  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016