• Program


  Fellélegzés #12 – Brahms

  Fellélegzés #12 – Brahms

  A klarinétszólamot ezúttal Maxim Rysanov fogja megszólaltatni brácsán, négy kivételes vonósjátékos kíséretével. A brácsaverziót maga Brahms készítette.

  Fellélegzés #12 – Brahms

  Műsor

  Brahms: h-moll klarinétötös, op. 115 (brácsa-átirat)
  Maxim Rysanov (brácsa); Kállai Ernő, Ökrös Attila (hegedű); Bársony Péter (brácsa); Rohmann Ditta (cselló)

  „Be kell számolnom Önnek arról, hogy Joachim vonósnégyese miattam veszítette el a szüzességét. December 12-én klarinéttal törtem be ebbe a szeplőtelen szentélybe. Hiába próbáltam lebeszélni őket” – írta Brahms 1891 végén a kiadójának, Simrocknak, arról a koncertről, amelyen a Joachim Kvartett és a meiningeni udvari zenekar klarinétos zsenije, Richard Mühlefeld Berlinben is bemutatta a nem sokkal korábban befejezett h-moll klarinétötöst. A legendás hegedűs, Joachim József – Brahms régi muzsikustársa és barátja – egészen addig kizárólag vonósnégyeseket adott elő a kvartettjével, de Brahms klarinétötöse kedvéért kivételt tett. A darab nagy sikert aratott a közönség körében (az Adagiót meg kellett ismételni), s Brahms el volt ragadtatva Mühlefeldtől, akit ettől kezdve „drága csalogányának” és „Fräulein Klarinette-nek” nevezett. A klarinétszólamot ezúttal Maxim Rysanov fogja megszólaltatni brácsán, négy kivételes vonósjátékos kíséretével. A brácsaverziót maga Brahms készítette.

  A járványügyi helyzetre való tekintettel, közönségünk biztonsága érdekében a koncertre szóló jegyek számát korlátoztuk, hogy az ülőhelyek között meglegyen a megfelelő távolság.

  Ajánló


  Miért járnak az emberek Zorán-koncertre? Miért szeretnék oly sokan legalább évente egyszer színpadon…

  Különös játékot talál ki egy baráti társaság: bárkinek megszólal a telefonja, képes vagy…

  Dr. Csernus Imre előadása Veszprémben: Egy életed van! "Jó pár olyan emberrel találkoztam,…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016