• Program


  Fellélegzés #9 – Mozart, Schumann

  Fellélegzés #9 – Mozart, Schumann

  Kelemen Barnabás és Rados Ferenc előadása. Rendkívül izgalmas megfigyelni az azonos kamarazenei nyelvet beszélő egykori tanárt és diákját, amint a negyvennégy év korkülönbség ellenére egyenrangú partnerekként zenélnek. Biztosan felejthetetlen pillanatokat fog teremteni az ifjú Mozart és az idős Schumann egy-egy szonátájának előadásában.

  Fellélegzés #9 – Mozart, Schumann

  Műsor

  Mozart: Esz-dúr hegedű–zongora szonáta (K. 302)
  Kelemen Barnabás (hegedű); Rados Ferenc (zongora)

  Schumann: d-moll hegedű–zongora szonáta, op. 121
  Kelemen Barnabás (hegedű); Rados Ferenc (zongora)

  „Önmagát misztifikáló kőszobor? Tépelődő aszkéta? Guru, aki ezzel a mivoltával tulajdonképpen nincs is tisztában? Fegyelmezett polgár, akit nagyon ki kell hozni a sodrából, hogy zenén kívül is hallassa hangját? Sztoikus bölcs doktrínák nélkül? Elefántcsonttoronyba zárkózó lángész? Átlagember, aki megmutatta, hogy – Haydn szavaival – »a semmiből mégis lehet valami«?” Kocsis Zoltán, egykori növendéke tette fel ezeket a kérdéseket Rados Ferencről bő tíz éve, a legendás zongoraművész és kamarazene-tanár 75. születésnapja alkalmából. Rados Ferenc a Zeneakadémia oktatójaként generációk zenei gondolkodását határozta meg, s hozzá is, miként egykori kollégájához, Kurtág Györgyhöz, a mai napig visszajárnak egykori diákjai, az immár befutott, sokszor világklasszis pályát bejárt művészek. Kelemen Barnabás is közéjük tartozik, s a két művész találkozása a koncertpódiumon nemcsak azért lesz ünnepi alkalom, mert Rados Ferencet oly ritkán hallhatjuk játszani, s nem is csak azért, mert önmagában rendkívül izgalmas megfigyelni az azonos kamarazenei nyelvet beszélő egykori tanárt és diákját, amint a negyvennégy év korkülönbség ellenére egyenrangú partnerekként zenélnek, hanem azért is, mert az időskori bölcsesség és a virágkor megzabolázhatatlan energiáinak találkozása biztosan felejthetetlen pillanatokat fog teremteni az ifjú Mozart és az idős Schumann egy-egy szonátájának előadásában.

  A járványügyi helyzetre való tekintettel, közönségünk biztonsága érdekében a koncertre szóló jegyek számát korlátoztuk, hogy az ülőhelyek között meglegyen a megfelelő távolság.

  Ajánló


  A német színház és film megújítója, Rainer Werner Fassbinder műve egy idősödő takarítónő…

  Ugyan ki tudná összefoglalni, mi mindenről szól a farkasok közt nevelkedett Maugli, az…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016