• Program


    Győri Filharmonikus Zenekar - Zarathustra

    Győri Filharmonikus Zenekar - Zarathustra

    Műsor:
    L. v. Beethoven: Hegedűverseny, op. 61
    R. Strauss: Imígyen szóla Zarathustra, op. 30

    Nincs aktuális előadás

    Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

    Utolsó előadás dátuma: 2023. május 25. csütörtök, 19:00

    Győri Filharmonikus Zenekar - Zarathustra

    Közreműködik: Gyenge Tibor - hegedű
    Vezényel: Rajna Martin               

    A veszprémi Hangvillában rendezett hangverseny műsorában elsőként a hegedűirodalom legfontosabb versenyműve, Ludwig van Beethoven 1806 karácsonyán bemutatott D-dúr hegedűversenye csendül fel, amely az úgynevezett „szimfonikus versenymű” gondolatának tökéletes megvalósulása: a kortársak briliáns csillogású, ám talmi értékű virtuóz koncertjei helyett a magasrendű zenei tartalmat állítja a középpontba, amelynek kibontásából a hegedű és a zenekar egyforma jelentőséggel veszi ki a részét. A szólót a Németországban működő erdélyi származású kiváló hegedűművész, Gyenge Tibor játssza. A második félidőben a német későromantika zenekari zenéjének egyik legnagyobb igényű alkotása, Richard Strauss 1896-ban írott és bemutatott Imígyen szóla Zarathustra című szimfonikus költeménye csendül fel. A mester szinte lehetetlen feladatra vállalkozott e művében: Nietzsche híres filozófiai költeményét zenei hangokra lefordítva mesélte el e hatalmas fejlődéstörténetet. A Győri Filharmonikus Zenekart Rajna Martin vezető karmester dirigálja.

    A Győri Filharmonikus Zenekar nyárindító koncertjének műsorát a 18. század egyik legjelesebb német zeneszerzője, Georg Philipp Telemann művével kezdi. A mester neve kissé nagy kor- és pályatársai, Johann Sebastian Bach és Georg Friedrich Händel nevének árnyékába szorult – ám a maga korában Németországban híresebb volt mindkettőjüknél. De ne gondoljunk véres rivalizálásra: Telemann mindkettőjükkel baráti viszonyt ápolt. Hatalmas méretű életművének egyik legjelentősebb műfaja a szvit, amelyből több százat alkotott: ezúttal a C-dúr szvit csendül fel, amely „Vízizene” címmel ismert. A pontos elnevezés mindazonáltal „Hamburgi apály és dagály” lenne: a Hamburgi Admiralitás alapításának századik évfordulóját köszöntő kompozíció ünnepi menetben vonultatja fel a mitológia tengeristeneit és istennőit a jeles esemény alkalmából. A hangverseny második felében Schubert mély zenei gondolatokban bővelkedő, némileg megtévesztő melléknevével ellentétben a derű és az optimizmus hangjait is megszólaltató IV. szimfóniája hangzik el. Az est dirigense a zenekar állandó vendégkarmestere, a Salzburgból érkezett Bényi Tibor lesz.

    Ajánlatunk


    Giuseppe Verdi AIDA Opera három részben, négy felvonásban, olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

    “Mert van a Stradivari és egy átlagos hegedű, A Stradivari Stradivari, a másik meg középszerű! És én hazudhatnék neked tovább, de nem teszem! Te nem középszerű vagy, hanem tehetségtelen.

    Ajánló


    A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű…

    40 évvel első szegedi előadása után visszatér az István, a király!

    Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
    becsült lejárati idő:
    00:00

    tétel a kosárban

    összesen:


    Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!





    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016