• Program


    Hazádnak rendületlenül - Görgényi István/1956

    Hazádnak rendületlenül - Görgényi István/1956

    Görgényi István munkássága példa arra, hogyan szolgálhatja egy művész a saját eszközeivel a legnehezebb, embert próbáló időkben is a magyar szabadság és élni akarás örök eszméjét. Ezért érezzük 56-os sorozatára jellemzőnek Vörösmarty sorait: Hazádnak rendületlenül.

    Nincs aktuális előadás

    Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

    Hazádnak rendületlenül – Görgényi István 1956

    Eltakart képek, rejtett életmű - az 1956-os forradalom és szabadságharc ábrázolása Görgényi István (1917 – 1973) művészetében.

    A magyar művészetben meglehetősen ritka az 1956-ra hivatkozó vagy emlékező, közvetlenül a forradalmi események időszakában, vagy közvetlenül a forradalmat követő években született műalkotás: főként a gyors kivitelezést biztosító grafikai művekre, esetleg egy-egy összefoglaló igényű festői alkotásra hivatkozhatunk. Görgényi István (1917–1973) festménysorozata, 1956-os műegyüttese egyedülálló vállalkozásnak ítélhető, amelynek festői termésére csak hosszú, kényszerű rejtőzködés, lappangás után, 2006-ban derült fény. A tatabányai festő 1956-os történéseket megjelenítő, 1956 forradalmának és szabadságharcának emlékét megőrizni hivatott művei sötét árnyalatokkal, mélytüzű színekkel, egy-egy fellobbanó színfolttal, éles kontrasztokkal komponált, különös izzású alkotások: bennük ott lüktet a képek megszületésének súlyos ellentmondásokkal terhelt kora, s világtörténelmi jelentőségű forradalmának szelleme.

    Szervező: Magyar Református Jövőért Alapítvány

    Ajánlatunk


    Május 11-én fergeteges ValMar koncerttel zárul a 2024-es Pápai Expo és Agrárpiknik, az év legmenőbb agrárrendezvénye.

    Az egyszerre szívszorító és mulatságos tragikomédiában két, egymástól távol élő nővér, az egykor szépségükről elhíresült Szkalla-lányok sokszínű, sokféle dinamikájú küzdelmét látjuk az idő múlásával, a méltósággal viselt öregedésért, a külvilág figyelméért, az emberi kapcsolatok megtartásáért.

    Ajánló


    Mozgalmas, pörgős időszak: gőzerővel készül a Fővárosi Nagycirkusz a „Csillagok, égbeli tűk” című előadásra

    Pohl Mihály és Erős Attila 2024-ben ünnepli 70. születésnapját. A két legendás zenész zenekara ünnepi nagykoncertet ad április 6-án az…

    Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
    becsült lejárati idő:
    00:00

    tétel a kosárban

    összesen:


    Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!





    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016