• Program


  Jég-doktrínák - variációk a náci retorikára - 40. variáció - a Metanoia Artopédia előadása
  3

  Jég-doktrínák - variációk a náci retorikára - 40. variáció - a Metanoia Artopédia előadása

  A szegedi Metanoia Artopédia színház Jég-doktrínák – variációk a náci retorikára című előadása kifejezetten azzal a szándékkal jött létre, hogy érzékennyé tegye a mai fiatal generációkat a náci gyűlöletbeszéd veszélyeire, illetve megtanítsa felismerni annak elemeit a mai közbeszédben.  több

  Nincs aktuális előadás

  Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

  Utolsó előadás dátuma: november 14. hétfő, 19:00

  Jég-doktrínák – variációk a náci retorikára - 40. variáció

  Újvidék/Novi Sad, Kragujevác, Belgrád, Szabadka/Subotica, Zrenjanin, Minszk, Varsó, Krakkó, Prága után az előadás 40. variációja Budapesten, a Gólem Központ Színháztermében.

  A szegedi Metanoia Artopédia színház Jég-doktrínák – variációk a náci retorikára című előadása kifejezetten azzal a szándékkal jött létre, hogy érzékennyé tegye a mai fiatal generációkat a náci gyűlöletbeszéd veszélyeire, illetve megtanítsa felismerni annak elemeit a mai közbeszédben. Az előadás a Holokauszt esztétikai reprezentációjának szokatlanabb módját választja azáltal, hogy az áldozatok perspektívája helyett az elkövetőkre koncentrál, pontosabban az elkövetők nyelvhasználatát és gondolkodásmódját állítja a fókuszba, azt a Victor Klemperer, az irodalomtudós drezdai túlélő és szemtanú által LTI-nek (Lingua Tertii Imperii – a Harmadik Birodalom Nyelve) nevezett nyelvi propagandát, amely képes volt tömegméretekben mételyezni a hétköznapi emberek tudatát is, és gyilkosokká, vagy a gyilkosok kollaboránsaivá tenni őket.

  Az előadás szövegkönyve a szélesen értelmezett kordokumentumok sajátos kollázsa: szerepelnek benne idézetek a túlélők emlékirataiból (Dr. Nyiszli Miklós, Victor Klemperer, Ovics Perla) is, de zömmel az elkövetőknek, a népirtás német és magyar felelőseinek (Hitler, Himmler, Eichmann, Endre László, Horthy Miklós, Szabó Dezső, stb.) beszédeire, nyilatkozataira alapoz, illetve a 30-as, 40-es évek náci szövegei mellé, közé helyezi napjaink szélsőjobboldali megnyilvánulásait, a blogok, internetes fórumok névtelen szereplőinek kommentjeit és egyes mai közszereplők nyilatkozatait.

  A Jég-doktrinák című előadás speciális nyitott dramaturgiával készült: szociológiai kérdőív teszi lehetővé a közönség véleményének figyelembevételét előadásról előadásra.

  „… a Metanoia Artopédia letaglózó előadása Memento Mori a Patyolat Próbaüzem csupasz téglafalain. Perovics Zoltán és Erdély Andrea félelmetesen nagy előadása Vakító Szupernova!!! Minden elképzelhető helyen el kell játszani! Mindenkinek!!!” Fehér Elephánt

  „A Jég-doktrínák Perovics Zoltán egyik legjobb előadása.” Ibos Éva

  „Soha megrendítőbb színházi pillanatot!

  Azon az estén a szerepei mögül királynőként kiragyogó Erdély Andrea könnyei olvasztották

  meg a fenyegetően összetorlódó jégtáblákat...” Mikola Gyöngyi

  Közreműködők:
  Erdély Perovics Andrea
  Krasznahorkai Ágnes
  Szabó Vera
  Szokol Szilárd
  Rácz Attila
  Francia Gyula
  Tóth Péter Zoltán
  Tóth Hajna

  Ruhák: Csúri Anna
  A kartonfigurákat preparálta: Kiss Attila Etele
  Szociológiai kérdőív: Lencsés Gyula
  Hangkeverés és élő narráció: Lengyel Zoltán
  A rendező/szerkesztő munkatársa: Erdély Perovics Andrea
  Rendező/Látvány: Perovics Zoltán

  Ajánlatunk


  A 2023. március 18-i Aréna-koncert a tavasz egyik kiemelkedő eseménye, Zorán és közönsége közös ünnepe lesz.

  Kukorica Jancsi és Iluska megindító szerelmi története, a csodás, magyar népmesei motívumokban bővelkedő daljáték, mely híven követi az eredeti művet - és amely több mint száz éve visszatérő sikerdarabja a hazai és határon túli színpadoknak -, negyven év után ismét látható lesz a Budapesti Operettszínházban.

  Ajánló


  Minden idők leglátványosabb Leander Szimfonik koncertje kerül megrendezésre 2022. december 29-én a budapesti BOK Csarnokban.

  Meglepetés a javából! Ez az a koncertünk, amelyre hónapokkal előre kell jegyet vadásznia annak, aki szeretne jelen lenni. Hogy mi…

  A dráma alapja Herczeg Ferenc legizgalmasabb regénye, melyet az Akadémia ajánlásával háromszor terjesztettek fel irodalmi Nobel-díjra. Témája: „Kaland, ármány és…

  Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
  becsült lejárati idő:
  00:00

  tétel a kosárban

  összesen:


  Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!
  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016