• Program


    Jég-doktrínák - variációk a náci retorikára - 40. variáció - a Metanoia Artopédia előadása
    3

    Jég-doktrínák - variációk a náci retorikára - 40. variáció - a Metanoia Artopédia előadása

    A szegedi Metanoia Artopédia színház Jég-doktrínák – variációk a náci retorikára című előadása kifejezetten azzal a szándékkal jött létre, hogy érzékennyé tegye a mai fiatal generációkat a náci gyűlöletbeszéd veszélyeire, illetve megtanítsa felismerni annak elemeit a mai közbeszédben.  több

    Nincs aktuális előadás

    Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

    Utolsó előadás dátuma: 2022. november 14. hétfő, 19:00

    Jég-doktrínák – variációk a náci retorikára - 40. variáció

    Újvidék/Novi Sad, Kragujevác, Belgrád, Szabadka/Subotica, Zrenjanin, Minszk, Varsó, Krakkó, Prága után az előadás 40. variációja Budapesten, a Gólem Központ Színháztermében.

    A szegedi Metanoia Artopédia színház Jég-doktrínák – variációk a náci retorikára című előadása kifejezetten azzal a szándékkal jött létre, hogy érzékennyé tegye a mai fiatal generációkat a náci gyűlöletbeszéd veszélyeire, illetve megtanítsa felismerni annak elemeit a mai közbeszédben. Az előadás a Holokauszt esztétikai reprezentációjának szokatlanabb módját választja azáltal, hogy az áldozatok perspektívája helyett az elkövetőkre koncentrál, pontosabban az elkövetők nyelvhasználatát és gondolkodásmódját állítja a fókuszba, azt a Victor Klemperer, az irodalomtudós drezdai túlélő és szemtanú által LTI-nek (Lingua Tertii Imperii – a Harmadik Birodalom Nyelve) nevezett nyelvi propagandát, amely képes volt tömegméretekben mételyezni a hétköznapi emberek tudatát is, és gyilkosokká, vagy a gyilkosok kollaboránsaivá tenni őket.

    Az előadás szövegkönyve a szélesen értelmezett kordokumentumok sajátos kollázsa: szerepelnek benne idézetek a túlélők emlékirataiból (Dr. Nyiszli Miklós, Victor Klemperer, Ovics Perla) is, de zömmel az elkövetőknek, a népirtás német és magyar felelőseinek (Hitler, Himmler, Eichmann, Endre László, Horthy Miklós, Szabó Dezső, stb.) beszédeire, nyilatkozataira alapoz, illetve a 30-as, 40-es évek náci szövegei mellé, közé helyezi napjaink szélsőjobboldali megnyilvánulásait, a blogok, internetes fórumok névtelen szereplőinek kommentjeit és egyes mai közszereplők nyilatkozatait.

    A Jég-doktrinák című előadás speciális nyitott dramaturgiával készült: szociológiai kérdőív teszi lehetővé a közönség véleményének figyelembevételét előadásról előadásra.

    „… a Metanoia Artopédia letaglózó előadása Memento Mori a Patyolat Próbaüzem csupasz téglafalain. Perovics Zoltán és Erdély Andrea félelmetesen nagy előadása Vakító Szupernova!!! Minden elképzelhető helyen el kell játszani! Mindenkinek!!!” Fehér Elephánt

    „A Jég-doktrínák Perovics Zoltán egyik legjobb előadása.” Ibos Éva

    „Soha megrendítőbb színházi pillanatot!

    Azon az estén a szerepei mögül királynőként kiragyogó Erdély Andrea könnyei olvasztották

    meg a fenyegetően összetorlódó jégtáblákat...” Mikola Gyöngyi

    Közreműködők:
    Erdély Perovics Andrea
    Krasznahorkai Ágnes
    Szabó Vera
    Szokol Szilárd
    Rácz Attila
    Francia Gyula
    Tóth Péter Zoltán
    Tóth Hajna

    Ruhák: Csúri Anna
    A kartonfigurákat preparálta: Kiss Attila Etele
    Szociológiai kérdőív: Lencsés Gyula
    Hangkeverés és élő narráció: Lengyel Zoltán
    A rendező/szerkesztő munkatársa: Erdély Perovics Andrea
    Rendező/Látvány: Perovics Zoltán

    Ajánlatunk


    „Hegedűs a háztetőn… valahol mind azok vagyunk. Megpróbálunk egy letisztult dallamot kicsalni, miközben egyensúlyozunk, hogy ne szegjük nyakunkat. Nem könnyű!”

    „Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad – alul semmi!”

    Ajánló


    Macskabál van az elhagyott színház ódon színpadán. Minden évben egyszer megrendezik a bált, és erre összegyűlnek a környék - nagyon…

    Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
    becsült lejárati idő:
    00:00

    tétel a kosárban

    összesen:


    Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!





    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016