• Program


  J.Haydn: B-dúr mise / M.Haydn: d-moll (Szent Ferenc) mise ( Concerto Budapest & Purcell Kórus )

  J.Haydn: B-dúr mise / M.Haydn: d-moll (Szent Ferenc) mise ( Concerto Budapest & Purcell Kórus )

  Két kompozíció a XIX. század legelejéről; két nagyszabású egyházzenei alkotás; két öregkori mű; a misekomponálás praxisát évtizedeken át előszeretettel gyakorló két fivér, Joseph és Michael Haydn reprezentatív szerzeményei: ily sokféleképpen írható körül a koncert programja, amelynek megszólaltatására a Concerto Budapest Vashegyi Györggyel és az ő nemzetközi hírű Purcell Kórusával szövetkezik majd.

  Aktuális előadások  2021. január 24. 19:30
  Zeneakadémia – Nagyterem

  J. Haydn: B-dúr mise, Hob. XXII:14
  – szünet –
  M. Haydn: d-moll (Szent Ferenc) mise, MH 826

  Közreműködik:
  Purcell Kórus,
  Concerto Budapest
  Vezényel: Vashegyi György

  Két kompozíció a XIX. század legelejéről; két nagyszabású egyházzenei alkotás; két öregkori mű; a misekomponálás praxisát évtizedeken át előszeretettel gyakorló két fivér, Joseph és Michael Haydn reprezentatív szerzeményei: ily sokféleképpen írható körül a koncert programja, amelynek megszólaltatására a Concerto Budapest Vashegyi Györggyel és az ő nemzetközi hírű Purcell Kórusával szövetkezik majd. A közismert melléknevét (Harmoniemesse) a teljes fúvóskar hangsúlyos és olyannyira gazdag fantáziájú alkalmazásáról elnyerő B-dúr mise a híresebbik Haydn utolsó nagy műve, amelynek bemutatására 1802. szeptember 8-án a kismartoni Kálváriatemplomban került sor. Kevesebb mint egy esztendővel később, 1803. augusztus 16-án hangzott fel legelső ízben a Josephnél öt évvel fiatalabb, Salzburgban működő öcs ugyancsak kései szerzeménye, amelynek értékes kéziratát ma az Országos Széchényi Könyvtárban őrzik. Michael Haydn sokáig érdemtelenül mellőzött miséjét, amely annak idején a bécsi udvar megrendelésére született, korunkban döntően éppenséggel Vashegyi György erőfeszítéseinek köszönhetően fedezheti fel újra a hazai közönség.

  Rendező: Concerto Budapest

  Ajánló


  Egy bő évszázaddal azután, hogy Liszt Ferenc a feje tetejére állított mindent, amit…

  A Jazz+Az a magyar popzene egyik rövid életű, ám annál sikeresebb formációja. Összesen…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016