• Program


  Kolozsvári piactéren ünnepi előadás meghívott vendégekkel
  4

  Kolozsvári piactéren ünnepi előadás meghívott vendégekkel

  Kolozsvári Piactéren

  Bár a mostani bevásárlóközpontos világban mindinkább feledésbe merül, nem is olyan régen a piac egy település napi életének, így Kolozsvárnak is központi helyszíne volt. Itt adta el napi friss zöldségét a hóstáti gazda, tejét-vaját a kalotaszegi asszony, munkaerejét, barmát a széki vagy mezőségi férfiember, pénzzel a zsebében itt mulatott a vásáros a sikeres nap végén, itt ismerkedtek meg leendő házastársak, pletykáltak, vagy csak hallgatták a legfrissebb híreket a vásárlók.

  A Magyar Állami Népi Együttes ennek a képzeletbeli piacnak a hangulatát varázsolja a színpadra – nem teljességre törekedve, de történeti távlatokat is nyitva az emlékezet horizontján – természetesen nem drámában, hanem a néptánc és a népzene költői nyelvét használva.

  Az idén 70 éves jubileumát ünneplő Magyar Állami Népi Együttes mára a Kárpát-medence kulturális értékeinek zászlóvivőjévé vált Magyarországon és külföldön egyaránt. Az Együttes olyan világviszonylatban is egyedülálló, a tradíciót a figyelem középpontjába állító, és abból inspirálódó, táncszínházi produkciókat hozott létre, amelyek a zene és a tánc nyelvén univerzális emberi értékeket hordoznak.

  A műsorban elhangzik Mihályi Gábor írása.

   

  A műsor a Kolozsvári Magyar Napok tizedik évfordulójára készült.

   

  Zenei szerkesztő: Kelemen László, Pál István Szalonna

  Zeneszerző, zenei rendező: Kelemen László

  Koreográfus: Ágfalvi György, Kökény Richárd, Mihályi Gábor  

  Látványtervező: Papp Kornél

   

  Rendező-koreográfus: Mihályi Gábor

   

  Előadja: a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara

  Szólót énekel: Pál Eszter, Hetényi Milán

  Mesemondó: Pálffy Zoárd

   

  Vendégként közreműködik: Bistey Boglárka, Farkas Regő, Molnár Ilona, Okos Gergely

   

  Művészeti vezető: Pál István Szalonna

   

  Együttesvezető: Mihályi Gábor

   

  A Magyar Állami Népi Együttes műsorát megelőzően, délelőtt 10 órától a szintén jubileumát ünneplő Hagyományok Háza várja szakmai napján az érdeklődőket a Nagyerdei Szabadtéri Színpadot környező területen műhelybeszélgetésekkel, koncertekkel, stratégiai partnerei bemutatkozásával, táncelőadásokkal, népmesével, kézműves foglalkozásokkal és-vásárral!

   

  Ajánló


  Mondd meg, hogy imádom a pesti nőket - Gyönyörű ének, csodálatos dallamok, látványos táncjelenetek egy eredeti magyar operett-mulatságban. Bemutató: 2020.…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016