• Program


  KORINDA– BERECZ ANDRÁS: FALURÓL FALURA

  KORINDA– BERECZ ANDRÁS: FALURÓL FALURA

  A közel másfél órás előadás egy, a magyar nyelvterület keleti végeit faluról falura bejáró barangolás, amely bemutatja a helyszínekhez kapcsolódó kiemelkedő adatközlő személyiségeket és a hozzájuk köthető énekeket, meséket, táncdallamokat.

  FALURÓL FALURA
  A KORINDA ZENEKAR ÉS BERECZ ANDRÁS KONCERTJE
  Csángó és székely népzene

  A Faluról falura előadás egy képzeletbeli gyűjtőútra invitálja a hallgatóságot, amely során a magyar népzenekutatás olyan kiemelkedő személyiségeinek, mint Kodály Zoltán, Bartók Béla, Lajtha László, Kallós Zoltán vagy Domokos Pál Péter, valamint a még élő gyűjtők visszaemlékezésein keresztül ismerhetik meg a népzenei gyűjtőmunka mindennapjait, s az ehhez fűződő felejthetetlen élményeket. Ezáltal bepillantást enged abba a kevésbé ismert folyamatba, amely során az egykor a falusi emberek életét körülölelő népzene ma már a magyarság széles körben ismert, szeretett, és számtalan alkalommal megszólaltatott közkincsévé vált.

  A koncertműsor összeállítása folyamán a moldvai tánczene ismertebb dallamai mellett olyan ritkán hallható felvételekkel is dolgoztunk, mint az utóbbi években megjelent Jagamas János és Szenik Ilona gyűjtemény darabjai. Moldva mellett Gyimes, Gyergyó és Bukovina népzenéje is megelevenedik műsorunkban, változatos hangszerfelállásokkal, így megszólal a tilinka, a kaval, az ikerfurulya, és még egy áthangolt hegedű (scordatura) is, mind eredeti forrásból. A koncertműsort Berecz András Kossuth-díjas énekes, mesemondó közreműködése teszi teljessé, aki két mesével és számos gyönyörű énekkel járul hozzá az előadáshoz.

  A Korinda zenekar tagjai:
  Nádasdy Fanni
  Csenki-Túri Luca
  Bozóki Tamás
  Csenki Zalán
  Jávorszky Zoltán
  Várai Áron

  Ajánló


  A Vági Bence által rendezett előadás az emberiség gyökereit, az ember és anyaföld közötti örök kapcsolatot állítja fókuszba, és jeleníti…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016