• Program


  Lábujjhegyen-Megyeri Léna és Bősze Ádám tánc-estje: Fekete hattyú, fehér hattyú
  5

  Lábujjhegyen-Megyeri Léna és Bősze Ádám tánc-estje: Fekete hattyú, fehér hattyú

  Megyeri Léna tánckritikus és Bősze Ádám zenetörténész előadás-sorozata a két művészeti ág közös történetéből villant fel epizódokat legendás együttműködések, nagy versengések és felforgató mesterművek felelevenítésével - a Napkirály udvarától egészen napjainkig.

  Aktuális előadások  Lábujjhegyen- Megyeri Léna és Bősze Ádám tánc-estje
  Tánc és zene  

  Első látásra (és hallásra) elválaszthatatlanok egymástól. Mégis, koreográfusok és komponisták viszonya meglehetősen viharosan és hullámzóan alakult az elmúlt évszázadok folyamán.

  Az első balettek zeneszerzői, például Jean-Baptiste Lully vagy Jean-Philippe Rameau még megbecsült alkotók voltak. Később, a cselekményes balett születésével a zeneszerző fő feladatává az vált, hogy alávesse   magát a táncmester igényeinek. Még maga Mozart sem volt kivétel: az egyetlen balettzenéjére készült előadás színlapján fel sem tüntették a nevét. A romantikus balettek idején a legtöbb zeneszerző már csak megélhetési munkaként gondolt a tánczene-komponálásra - kivéve egyvalakit: bizonyos Pjotr Iljics Csajkovszkijt. A következő fordulatot Szergej Gyagilev hozta el, aki Orosz Balettjéhez a kor legjobb komponistáit hívta meg, hogy aztán a huszadik század második felére végre ismét egyenrangú felekként állhasson egymás mellett zene és tánc.
   
  A sorozat előadásai:
  2021. október 5. A király táncol – hogyan született a balett?
  2021. november 2. A rivális királynők – Händellel Londonban
  2021. december 7. Párizs ítélete – írt-e balettzenét Mozart?
  2022. január 4. Bolondos dallamok – itáliai táncok Verdiéknél
  2022. február 1. Fekete hattyú, fehér hattyú – romantikus mesék
  2022. március 1. Bűvöljetek el! – Sztravinszkij vs. Nyizsinszkij
  2022. április 5. Broadway melodies – Amerika is táncol
  2022. május 3. Tornacipőben – posztmodern kalandok
  2022. június 7. A jövő tánca – zenés-táncos kortársaink

  Helyszín: Mozsár Műhely, 1065 Budapest, Nagymező utca 21. (a Keménydió étterem emeleti színházterme)  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016