• Program


  Mariana Alcoforado: Portugál levelek
  8

  Mariana Alcoforado: Portugál levelek

  A világirodalom számtalan titkos zárványt mondhat magáénak: álnéven író, az ismeretlenség homályába burkolózó szerzőket, női szerepeket magukra öltő férfi írók egész sorát „jegyzi”. Megannyi álszerző kitalált életrajz mögé bújva írta remekműveit. Mariana Alcoforado portugál apáca életrajza máig vitatott eredetű, világirodalmi sikere vitathatatlan.

  Mariana Alcoforado: Portugál levelek
  Fordította: Szabó Magda
  A színdarab megtekintését 16 éven felülieknek ajánljuk.

  Mariana Alcoforado 1640-ben született Bejában, és már fiatalon a klarissza apácarendbe vonult. Huszonöt évesen találkozott a későbbi Chamilly márkival. A férfi 1665 és 1667 között sok időt töltött Beja környékén, és Mariana bátyján keresztül került kapcsolatba a családdal. A két fiatal hamarosan szerelmi viszonyba bonyolódott egymással, ami nem maradt sokáig titokban, és nagy botrányt kavart. A férfi a következmények elől visszamenekült Franciaországba, Mariana ezután pedig hónapokon át hosszú levelekkel ostromolta. Ezeket a leveleket adta ki 1669-ben egy párizsi kiadó. Magyarul  - közel 300 évvel később - 1959-ben jelent meg a kötet Szabó Magda fordításában.

  A mű világhírét és népszerűségét nemcsak a textus ragyogó költészetének köszönheti, de annak a szavak mögül felsejlő, ragyogó gondolatnak is, hogy a befalazott valóság fölött a teremtő képzelet minden körülmények között győzedelmeskedik: nemcsak a szerelem örökkévalóságát, hanem a művészet korok és társadalmak fölötti erejét, győzelmét is hivatott hirdetni.

  Tér: Vörös Róbert
  Ruha: Vetlényi Alma
  Fény-hang: Fazekas László
  A rendező munkatársa Klopfer Alexandra
  Az eredeti mű alapján írta, rendezte Vörös Róbert

  Az előadás létrejöttét az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatta.

  Fotó: Kállai-Tóth Anett

  Ajánló


  Ezen a Padláson "Ég és Föld között" minden megtörténhet, akárcsak a mesékben. Egy fiatal tudós megszállottan dolgozik szuperintelligens számítógépén, és…

  New York, Peking, Dubai, Las Vegas, Monte Carlo és Tokió után újra Budapesten Az illúzió mesterei!

  André mostanában mindent elfelejt, valahogy nem állnak össze a dolgok a fejében. A lakása, a lánya, a bútorok... minden olyan…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016