• Program


  MetRumBach - Metrum est Kondor Ádám és Krasznahorkai László műveiből

  MetRumBach - Metrum est Kondor Ádám és Krasznahorkai László műveiből

  Kondor Ádám újragondolt Bach kantátája, egy lehetséges 7. Brandenburgi verseny születése. Krasznahorkai László szövegeihez eddig is kínálkozó Bach-vonatkozás váratlan kontextusba kerül. Zene és szöveg párbeszéde születik meg a Metrum Ensemble és Kornis Mihály színművész tolmácsolásában.

  A BUDAPESTI ŐSZI FESZTIVÁL eseménye

  METRUMBACH
  METRUM EST KONDOR ÁDÁM ÉS KRASZNAHORKAI LÁSZLÓ MŰVEIBŐL

  A Metrum Ensemble tevékenységének egyik fontos küldetése Kondor Ádám gazdag életművének a megszólaltatása. Ez az est Kondor zeneszerzői világának három, jól elkülöníthető arcát mutatja be.

  Először egy lehetséges 7. Brandenburgi verseny születik Kondor kedvenc Bach Kantátájának újragondolásából. Legújabb darabja ez a szerző sok-sok átiratának, melyekben ezerféleképpen képes elődei bőrébe bújni. A következő, a Magic sorozat kisebb lélegzetű, csodaváró darabjaiból ez alkalomra kiválasztott mű Kondor legsajátabb zeneszerzői stílusát reprezentálja. Szünet után pedig egy mesebeli világ bontakozik ki a 20. század fordulójára álmodott, feltételezett posztromantikus stílusban.
  A nagyívű félórás mű a járványidőszak szülötte. Lehetséges zenetörténeti előképe Mozart hasonlóan minizenekarra írt zenei tréfája. A Vidám falusi muzsikusok viszont, (Glückliche Dorfmusikanten) egy világjárvány éles kontrasztjaként hirdeti az élet örömét, szinte tapintható zenei trükkökbe, humorba öltöztetve.

  A különleges hangszerelésből fakadó hangzásvilág sok meglepetést tartogat nemcsak a közönség, hanem az előadók számára is, hiszen a két nagyobb mű ősbemutató, amelyek első alkalommal való fölfedezése hónapokon át tartó, izgalmas folyamat.

  Krasznahorkai László írói és Kondor zenei világának összekapcsolása már régóta kézenfekvő lehetőség.  Krasznahorkai legújabb könyvének, a Herscht 07769-nek a megjelenése volt a végső inspiráció ahhoz, hogy ez a találkozás ténylegesen életre keljen. A könyv szövegét át meg átszövő Bach-vonatkozás váratlan kontextusba kerül, és a jelentések meglepő perspektíváit kínálja. Ezzel a kínálattal él a hangverseny. A szövegeket és zenéhez való kapcsolódásukat Kornis Mihály eleveníti meg. Mindehhez a helyszín, a csodálatos, felújított Rumbach zsinagóga biztosít varázslatos légkört és teret.

  Műsor:
  Krasznahorkai László: Herscht 07769 – részletek
  S. Bach – Kondor Ádám: Ein anderes Brandenburgisches Konzert (nach BWV 61) – ősbemutató
  Krasznahorkai László: Herscht 07769 – részletek
  Kondor Ádám: Magic No. 9
  *****szünet ****
  Kondor Ádám: Glückliche Dorfmusikanten – ősbemutató

  Közreműködők:
  Kornis Mihály író
  Rákóczy Anna fuvola
  Turcu Diana-Maria hegedű
  Horia Dumitrache klarinét
  Südi Bálint kürt
  Schallinger Artúr csembaló
  Fervágner Csaba nagybőgő
  Agárdi Eszter cselló
  Kántor Balázs cselló

  Vezényel: Rozmán Lajos művészeti vezető

  Az épület szent hely. Kérjük, ennek megfelelő ruházatban érkezzen. Férfiaknak fedetlen fővel a zsinagóga területén tartózkodni tilos. A belépéskor biztonsági ellenőrzést végeznek, emiatt kérjük jóval a kezdés előtt érkezzen.

  Támogató: Metrum Egyesület, Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata

  Ajánló


  Bess Wohl friss darabja megértéssel és humorral beszél a szeretet vad, kiszámíthatatlan és sosem múló természetéről. A színdarabot Magyarországon a…

  Stephen Sachs amerikai szerző vígjátékát hihetetlen sikerrel játsszák a világon mindenütt, és most magyarul is látható ez a végtelenül szórakoztató,…

  Sem a névadót, sem a zenekarát nem kell bemutatni, hiszen Emir Kusturica az egyik leghíresebb filmrendező az ex-jugoszláv régióból, a…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016