• Program


    MetRumBach - Metrum est Kondor Ádám és Krasznahorkai László műveiből

    MetRumBach - Metrum est Kondor Ádám és Krasznahorkai László műveiből

    Kondor Ádám újragondolt Bach kantátája, egy lehetséges 7. Brandenburgi verseny születése. Krasznahorkai László szövegeihez eddig is kínálkozó Bach-vonatkozás váratlan kontextusba kerül. Zene és szöveg párbeszéde születik meg a Metrum Ensemble és Kornis Mihály színművész tolmácsolásában.

    Nincs aktuális előadás

    Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

    Utolsó előadás dátuma: 2021. október 5. kedd, 19:00

    A BUDAPESTI ŐSZI FESZTIVÁL eseménye

    METRUMBACH
    METRUM EST KONDOR ÁDÁM ÉS KRASZNAHORKAI LÁSZLÓ MŰVEIBŐL

    A Metrum Ensemble tevékenységének egyik fontos küldetése Kondor Ádám gazdag életművének a megszólaltatása. Ez az est Kondor zeneszerzői világának három, jól elkülöníthető arcát mutatja be.

    Először egy lehetséges 7. Brandenburgi verseny születik Kondor kedvenc Bach Kantátájának újragondolásából. Legújabb darabja ez a szerző sok-sok átiratának, melyekben ezerféleképpen képes elődei bőrébe bújni. A következő, a Magic sorozat kisebb lélegzetű, csodaváró darabjaiból ez alkalomra kiválasztott mű Kondor legsajátabb zeneszerzői stílusát reprezentálja. Szünet után pedig egy mesebeli világ bontakozik ki a 20. század fordulójára álmodott, feltételezett posztromantikus stílusban.
    A nagyívű félórás mű a járványidőszak szülötte. Lehetséges zenetörténeti előképe Mozart hasonlóan minizenekarra írt zenei tréfája. A Vidám falusi muzsikusok viszont, (Glückliche Dorfmusikanten) egy világjárvány éles kontrasztjaként hirdeti az élet örömét, szinte tapintható zenei trükkökbe, humorba öltöztetve.

    A különleges hangszerelésből fakadó hangzásvilág sok meglepetést tartogat nemcsak a közönség, hanem az előadók számára is, hiszen a két nagyobb mű ősbemutató, amelyek első alkalommal való fölfedezése hónapokon át tartó, izgalmas folyamat.

    Krasznahorkai László írói és Kondor zenei világának összekapcsolása már régóta kézenfekvő lehetőség.  Krasznahorkai legújabb könyvének, a Herscht 07769-nek a megjelenése volt a végső inspiráció ahhoz, hogy ez a találkozás ténylegesen életre keljen. A könyv szövegét át meg átszövő Bach-vonatkozás váratlan kontextusba kerül, és a jelentések meglepő perspektíváit kínálja. Ezzel a kínálattal él a hangverseny. A szövegeket és zenéhez való kapcsolódásukat Kornis Mihály eleveníti meg. Mindehhez a helyszín, a csodálatos, felújított Rumbach zsinagóga biztosít varázslatos légkört és teret.

    Műsor:
    Krasznahorkai László: Herscht 07769 – részletek
    S. Bach – Kondor Ádám: Ein anderes Brandenburgisches Konzert (nach BWV 61) – ősbemutató
    Krasznahorkai László: Herscht 07769 – részletek
    Kondor Ádám: Magic No. 9
    *****szünet ****
    Kondor Ádám: Glückliche Dorfmusikanten – ősbemutató

    Közreműködők:
    Kornis Mihály író
    Rákóczy Anna fuvola
    Turcu Diana-Maria hegedű
    Horia Dumitrache klarinét
    Südi Bálint kürt
    Schallinger Artúr csembaló
    Fervágner Csaba nagybőgő
    Agárdi Eszter cselló
    Kántor Balázs cselló

    Vezényel: Rozmán Lajos művészeti vezető

    Az épület szent hely. Kérjük, ennek megfelelő ruházatban érkezzen. Férfiaknak fedetlen fővel a zsinagóga területén tartózkodni tilos. A belépéskor biztonsági ellenőrzést végeznek, emiatt kérjük jóval a kezdés előtt érkezzen.

    Támogató: Metrum Egyesület, Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata

    Ajánlatunk


    Vannak nagy, mindenki által ismert klasszikus zenei mérföldkövek, amelyek egész kultúránkat meghatározzák. A Klasszik Rádió és a Danubia Zenekar közös, hagyományos tavaszi koncertjén ezúttal a legek, a legendák kapnak főszerepet.

    „Hegedűs a háztetőn… valahol mind azok vagyunk. Megpróbálunk egy letisztult dallamot kicsalni, miközben egyensúlyozunk, hogy ne szegjük nyakunkat. Nem könnyű!”

    3+ 90 perc, 1 szünettel Bábtechnika: bunraku

    Ajánló


    Az István, a király egy családi viszály története: Géza fejedelem halála után fia örökölné a hatalmat, de a hagyományokra hivatkozva…

    A legnagyobb slágerek Geszti Péter (és bolygónk) meghatározó korszakaiból, Rap+Az, zene+stand up, vidám időutazás, meglepő fordulatok, korszakos vendégek, és egyedülálló…

    Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
    becsült lejárati idő:
    00:00

    tétel a kosárban

    összesen:


    Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!





    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016