• Program


  Aktuális előadások  NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJA - emlékest
  a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Magyar hősök, csaták és szerelmek című előadása alapján
  Előadja a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és zenekara

  Közreműködik:
  Keresztes Ildikó, Varga Miklós és Vadkerti Imre

  A magyar nemzet határokat és korokat átívelő valósága és az ünnepnap üzenete inspirálta a Margitszigeti Színház kezdeményezését. A teátrum a Nemzeti Táncegyüttes és neves előadók összefogásával együtt kíván emlékezni és emlékeztetni a megbonthatatlan nemzeti egységre. Az esemény alkalmat ad kifejezni érzelmeinket, hitünket a magyar nemzet iránt, melyben a Magyar hősök, csaták és szerelmek táncelőadás rendhagyó formában, Keresztes Ildikó, Varga Miklós és a Vadkerti Imre nemzeti popénekesek személyes közreműködésével válik hiteles üzenetté.

  A nemzeti összetartozás napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap Magyarországon, melyet 2010. május 31-én iktatott törvénybe az Országgyűlés.

  Az Országgyűlés a törvény elfogadásával kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

  Sólyom László köztársasági elnök 2010. június 3-án aláírta a törvényt, és az napra pontosan a 90. évfordulón, 2010. június 4-én hatályba is lépett.

  Az előadás látványos táncképekkel, lírai pillanatokkal, s az eredeti népzene mellett színes zenei kísérettel idézi meg a magyarság híres történelmi eseményeit, kiemelkedő személyiségeit, dicső küzdelmeit. Akár egy „képeskönyvet” végiglapozzuk közös történelmi emlékeinket, hogy a néptánc műfajának segítségével büszkén emlékezzünk meg a magyar nemzet kivételes hőseiről, halhatatlan példaképeiről.

  Díszlet: Iványi Árpád
  Díszlet kivitelező: Tóth Kázmér
  Háttér animáció: Fabók Szilvia
  Jelmeztervező: Zs. Vincze Zsuzsa
  Szcenika: Pető József

  Koreográfusok: Zs. Vincze Zsuzsa, Zsuráfszky Zoltán

  Zene:
  Rossa László, Kerényi Róbert, Makó Péter, Sebő Ferenc,
  Szarka Tamás, Koltay Gergely, Szabó Dániel, Kiss Ferenc

  A rendező-koreográfus munkatársa: Zs. Vincze Zsuzsa, Harangozó-díjas, érdemes művész
  Rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas, kiváló művész

  A produkció szervezője és producere: Margitszigeti Színház Nonprofit Kft.

  Fotó: Váradi Levente


  2021. június 3. (csütörtök) 20:00 (esőnap: június 4.)  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016