• Program


    Philharmonia Orchestra / vezényel: Esa-Pekka Salonen / ZENEKARI PÁHOLY

    Philharmonia Orchestra / vezényel: Esa-Pekka Salonen / ZENEKARI PÁHOLY

    Izgalmas történet: egy zenekaré, amelyet nem sokkal a második világháború után elsősorban azért hoztak létre, hogy lemezeken játsszon. Nem csoda, hiszen az alapító az EMI legendás producere. Aztán persze minden másképp történt: a zenekar koncerteken is a világ egyik leghíresebbjévé vált (nem kis részben első vezetője, Otto Klemperer jóvoltából).  több

    Nincs aktuális előadás

    Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

    Utolsó előadás dátuma: 2021. február 1. hétfő, 19:30

    Philharmonia Orchestra / vezényel: Esa-Pekka Salonen / ZENEKARI PÁHOLY

    Műsor:
        Beethoven: V. (c-moll, „Sors”) szimfónia, op. 67
        Sibelius: II. (D-dúr) szimfónia, op. 43

    Izgalmas történet: egy zenekaré, amelyet nem sokkal a második világháború után elsősorban azért hoztak létre, hogy lemezeken játsszon. Nem csoda, hiszen az alapító az EMI legendás producere. Aztán persze minden másképp történt: a zenekar koncerteken is a világ egyik leghíresebbjévé vált (nem kis részben első vezetője, Otto Klemperer jóvoltából). Aki pedig a Müpában vezényli, ma a világ egyik legjobbja - az újító szellemű finn dirigens és zeneszerző, a nagyhírű északi karmesteriskola jeles képviselője: Esa-Pekka Salonen.

    A Philharmonia Orchestra a korszakos szoprán, Elisabeth Schwarzkopf férje, Walter Legge kezdeményezése nyomán alakult meg Londonban, 1945 őszén. Szédítő a névsora azoknak, akik az első években vezényelték: Toscanini, Richard Strauss, Furtwängler, Karajan. Miután az utóbbi a Berlini Filharmonikusok élére került, Otto Klemperer lett a zenekar vezetője - az ő nevéhez fűződik a zenekar közel másfél évtizedes, nagy korszaka 1959 és 1973 között. A Philharmonia Orchestra azóta is a világ egyik fontos szimfonikus együttese, amelynek élén olyan nagy tudású és kifinomult ízlésű muzsikusok álltak, mint Riccardo Muti, Giuseppe Sinopoli, Christoph von Dohnányi. Mai zeneigazgatója, Esa-Pekka Salonen, Jorma Panula nagyhírű iskolájának neveltje immár tizenkét éve vezeti az együttest, és éppen ebben az évadban búcsúzik a zenekartól. Mivel északi muzsikus, nem meglepő, hogy a törzsrepertoárt képviselő slágerdarab, Beethoven V. szimfóniája mellett finn zenét is vezényel: Sibelius II. szimfóniája a zeneszerző életművének egyik legnépszerűbb és leghatásosabb, magával ragadó érzelemvilágú kompozíciója.

    Ajánlatunk


    Bár egészen kicsi kora óta hangszerek között nevelkedett, sokáig nem volt egyértelmű, hogy a zenei pályát választja. A szakralitáshoz máig erősen vonzódó Omar Faruk Tekbilek az egyik legnagyobb hatású török világzenei előadó, aki a Müpa színpadán áprilisban új életre kelti a legnemesebb közel-keleti zenei hagyományokat.

    Székely Csaba Az igazság gyertyái című műve a bözödújfalusiak megpróbáltatásainak állít emléket. A szerző mély empátiával és sajátos humorral fordul e kifejezetten megrendítő téma felé. Egy olyan közösség életébe nyerünk bepillantást, akik mindig is jól megfértek egymással, kivéve a történelemnek abban a négy évben, amikor a hatalom erőszakkal beleszólt az életükbe.

    Május 18-án szombaton Győrszentivánra érkezik a Boney M. és Liz Mitchell.

    Ajánló


    A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű…

    3+ 90 perc, 1 szünettel Bábtechnika: bunraku

    Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
    becsült lejárati idő:
    00:00

    tétel a kosárban

    összesen:


    Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!





    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016