• Program


    Római karnevál

    Római karnevál

    Jutalomjáték a hűség évadában Sopronban a hatvanadik évadát kezdő erdélyi színészlegendának, Farkas Ibolyának, valamint tisztelet Lánczy Margitnak, a Nemzeti Színház egykori művészének emléke előtt – nem felejtve a kommunizmus bűneit, koncepciós pereit, a tönkretett életeket.

    Nincs aktuális előadás

    Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

    Utolsó előadás dátuma: 2021. május 30. vasárnap, 19:00

    Hubay Miklós: Római karnevál
    Színpadi játék

    Jutalomjáték a hűség évadában Sopronban a hatvanadik évadát kezdő erdélyi színészlegendának, Farkas Ibolyának, valamint tisztelet Lánczy Margitnak, a Nemzeti Színház egykori művészének emléke előtt – nem felejtve a kommunizmus bűneit, koncepciós pereit, a tönkretett életeket.

    Hubay Miklós történetének a hőse Margit, az egykor ünnepelt színésznő, aki páholynyitogatóként dolgozik, s éhhalálra készül, mert kilátástalannak érzi a napjait. Ekkor azonban váratlan helyzet adódik, érkezik a híres író, akinek a darabját játszania kellene a színháznak – de nem tervezték a színre vitelét, s most az igazgatónak legalább egy próbát kellene tartania számára. Minden színész foglalt, s Margit tűnik az egyetlen megoldásnak...

    Hubay Miklós történetének főhősét Lánczy Margitról, a Nemzeti Színház színésznőjéről mintázta. Őt a kommunista időkben egy koncepciós perben börtönbüntetésre ítélték, majd szabadulása után páholynyitogatóként alkalmazták.

    Jellemző az akkori kommunista hatalom módszereire, hogy olyan eljárásban ítélték el Lánczy Margitot, amely során letartóztatásakor a gépírónő rosszul írta a foglalkozását, színésznő helyett szövőnőt gépelt, de ez sem akadályozott meg senkit abban, hogy perbe fogják. Így a hatalom kitalált egy történetet, miszerint a szövőgépgyár ipari titkait adta ki az olaszoknak. Ezért csukták le. A sors furcsa fintora, hogy – Hubay szerint – amikor a börtönből kiszabadult színésznő hazament egykori otthonába, akkor a csengetés után a per egyik tanúja nyitott ajtót neki.

    Az előadásban Margitot Farkas Ibolya, az Írót Györffy András (Jászai-díjas), a Direktort Kárp György, Zénót Wischer Johann alakítja. A színművet Molnár Anikó adaptálta, ezt alkalmazta mai színpadra Pataki András, aki az előadás játékterét is kialakította. A jelmez Szélyes Andrea munkája.

    A Soproni Petőfi Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház és a marosvásárhelyi Spectrum Színház koprodukciója.

    Rendező: Pataki András (Jászai-díjas)

    Ajánlatunk


    Kata és Bianca egy gazdag páduai úr lányai. Egyik szelíd, mint a galamb, de a másik vad, indulatos, csípős nyelvű, fékezhetetlen. A kisebbiknek akad is kérője bőven, de apja nem adja férjhez addig, míg a nagyszájút el nem veszi valaki. Hiába a sok kérő, Makrancos Kata senkinek nem kell. Ebben a kilátástalannak tűnő helyzetben jelenik meg Petrucchio, akit nem riaszt vissza a feladat. Elhatározza, hogy megzabolázza a gazdag, csinos, vonzó hárpiát.

    A musicalben árva gyerekek egy csapata kószál a háborús front kellős közepén. Egy békés hajlékra vágynak, ahová behúzódhatnak éjszakára. És természetesen egy jó falatra. Ha nem kapnak ételt, akkor elcsenik maguk. De ugyan ki tudna haragudni rájuk? Csak túl akarják élni a háborút. Ma, amikor milliók kényszerültek elhagyni otthonukat, ez is döbbenetesen ismerős üzenet.

    A világon először a Madách Színház kapta meg a jogot, hogy non-replica változatban állítsa színpadra a Mamma Mia! musicalt. A bemutató 2014 augusztusában a Szegedi Szabadtéri Játékokon, szeptemberben pedig a Madách Színházban volt.

    Ajánló


    Az előadás a műfajtól megszokott módon nincs híján humornak, játékosságnak, A mosoly országa a kibékíthetetlen világnézeti ellentétek, kulturális és társadalmi…

    A hatalmas sikerű dán film alapján készült színdarab nagy beleérzéssel és humorral szembesít bennünket azzal, milyen eufóriával és milyen fájdalmakkal…

    Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
    becsült lejárati idő:
    00:00

    tétel a kosárban

    összesen:


    Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!





    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016