• Program


  SÁNDOR MÁTYÁS - Bartók Kamaraszínház
  4

  SÁNDOR MÁTYÁS - Bartók Kamaraszínház

  A Sándor Mátyás Jules Verne nagy sikerű könyve, melyben egy elképzelt magyar szabadságharcos életét mutatja be.

  A Sándor Mátyás könyvből 40 esztendeje hatrészes magyar-francia-olasz-NSZK tévéfilmsorozat készült Bujtor István főszereplésével. Amikor a magyar televízió is műsorra tűzte, akkor már a legtöbb magyar háztartás rendelkezett televízió készülékkel, így az akkori generációk rendkívül büszkén ültek le a képernyő elé, hiszen a kalandfilm a magyar történelmet vette alapul és Bujtor István személyében magyar főszereplője volt. Ez a nemzeti büszkeség, ami egyfelől kijárt a film témájának és történelmi eseményeinek, másfelől a főszereplő és a többi magyar stábtag részvételének a filmben, tette mindmáig halhatatlanná Verne nagyszerű regényét hazánkban és hívta életre a Bartók Kamaraszínház ötletét, a regény színpadra alkalmazásával kapcsolatban.

  A történetben van szerelem, cselszövés, ármány, minden szükséges alkotóelem, amitől egy olyan nagyívű színházi eladás tud megszületni, ami a nézőt egyfelől állandó figyelemre és gondolkodásra, a történelmi helyezettekkel való azonosulás szándékára serkenti. Másrészt a sok helyszínes, sok szereplős, látványos díszlettel, jelmezzel dolgozó előadás, a remek énekesi és színpadi kvalitásokkal rendelkező színészek és sokféle táncszínházi eszközt felvonultató tánckar egy élvezetes és szórakoztató produkció ígéretet adja, amely egyszerre tud tanítani és hősöket felmutatni. Olyan hősöket, akikre manapság - rohanó és klippszerű világunkban - nagyon nagy szükség van. Olyan hősöket, akik az élet nagy kérdéseiben és kritikus pillanatiban az alapvető erkölcsi és etikai normák és elvárások szerint  cselekednek és példaképek lehetnek a ma embere számára.

   

  Mikó Csaba – Závada Péter – Szemenyei János: SÁNDOR MÁTYÁS

  Sándor Mátyás: Őze Áron

  Szathmár gróf: Kiss Attila

  Báthory István gróf: Gasparik Gábor

  Báthory Péter: Ágoston Péter

  Torontál Simon: Sipos Imre

  Torontálné: Auksz Éva 

  Torontál Száva: Hermányi Mariann

  Sárkány: Jegercsik Csaba

  Pescade: Bán Bálint

  Matifou: Földes Tamás

  Boros: Szemán Béla

  Namír: Tőkés Nikoletta

  valamint a Bartók Táncszínház táncművészei

   

  Rendezte: Léner András

   

  Esőnap: 2020.08.30. (V) 20.30

   

  Fotók: Ónodi Zoltán /Bartók Színház/

  Ajánló


  Verdi: Rigoletto – koncertszerű előadás

  A Mágnás Miska érdekessége, hogy az operett irodalom azon ritka darabjai közé tartozik,…

  A Spid_er következetes lépcső abban a tudatos építkezésben, ahol FrenÁk koncepciója mentén fiatal…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016