• Program


    SlovenijaJazz&Beyond | Drago Ivanuša-Kristijan Kranjčan

    SlovenijaJazz&Beyond | Drago Ivanuša-Kristijan Kranjčan

    Drago Ivanuša La Bête humaine című szóló-zongora projektje az egyén és feszültségekkel teli korunk között fennálló viszony zenei kifejezése, Jean Renoir Állat az emberben című híres 1938-as filmjéhez hasonlóan, ahogy arra projektje címe is utal.  több

    Nincs aktuális előadás

    Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

    Utolsó előadás dátuma: 2019. február 1. péntek, 20:00

    A program rögtönzött részekkel átszőtt, energikus, harmonikus textúrákkal és poliritmusokkal teli kompozíciókból épül fel. Ivanuša zenéje rendkívül kifejező – eklektikus és kiszámíthatatlan. Remekül használja ki a színház és a film terén szerzett tapasztalatait, erős, pontos dramaturgiát és izgalmas tartalmat kínál. Inspirációit olyan, egymástól igencsak különböző jazz- és klasszikus zeneszerzők és előadók munkásságából meríti, mint amilyenek például Bill Evans, Cecil Taylor, Luciano Berio, Vinko Globokar vagy Tomaž Grom.

    „A zongora, mint az egyik leggyakoribb zenei kifejezőeszköz, számomra a történelem zenei megtestesítője, az emberi természet és kultúra idiómája, egy olyan hangszer, melyen a polgári osztályok gyermekeinek többsége tanult játszani. Talán ezért képes a legpontosabban és legösszetettebben visszatükrözni társadalmunkat, konfliktusaival és szépségeivel egyaránt.”  mondja a zongorista és harmonikás Drago Ivanuša, az egyik legaktívabb szlovén filmes és színházi zeneszerző a La Bête humaine-ról.

    1991 óta Ivanuša mintegy 130 színházi és táncelőadáshoz, több mint húsz filmhez, valamint kamarazenekarok és zenekarok számára komponált zenét. A legjobb szlovén rendezőkkel és koreográfusokkal dolgozott együtt. A szlovén filmművészet kilencvenes évekbeli reneszánsza során Ivanuša részvételével számos nemzetközileg elismert film született (a Jan Cvitković rendezte Kenyér és tej a 2001-es Velencei Filmfesztiválon a Jövő Arany Oroszlánját kapta), de folyamatosan dolgozik fiatalabb filmrendezőkkel is.

    Zongoristaként és harmonikásként különböző együttesekkel és zenészekkel működik együtt úgy Szlovéniában mint külföldön. Ivanuša több saját albumot is megjelentetett, és számos zenekar albumán is közreműködott (Muskafiber, Štefbet Rifi, Bast, Bossa de Novo, Brina).

    Dob és cselló: két hangszer – közös zenei utazás. A sokoldalú, műfajokat megkérdőjelező előadóművész, Kristijan Krajnčan egyszemélyes duója egyedülálló és erőteljes hangélményt kínál hallgatóinak. A dobos, csellista, zeneszerző és filmes Krajnčan – más néven DrummingCellist – izgalmas, friss, merész, színes és a szokásostól teljesen eltérő megközelítésében kortárs jazz, klasszikus és filmzenék, s további műfajok párlataiból olvad komplett zenei történetekké ritmus, harmónia, dallam és improvizáció. Olyan zene ez, amely szárnyalóan és kecsesen ível át az átlagosság, a megszokottság és a keretek közé zártság szabta határok felett, s mindezt csupán két hangszer lehetőségeinek maximális feltárásával, valamint tiszta és átfogó művészi látásmóddal éri el.

    Az a különleges tehetsége, ahogy a legkülönfélébb zenei stílusokban, illetve a triótól a nagyzenekarig terjedő zenekari felállásokban egyaránt képes teljesen otthonosnak lenni, Kristijan Krajnčan számára megteremtette a lehetőséget, hogy nemzetközileg elismert művészekkel dolgozzon együtt. Dobosként és csellistaként eddig 25 lemezen szerepelt, és több mint 25 országban játszott Európában, az USA-ban, Ázsiában, a Közel-Keleten és Afrikában. Az Opus látogatói tavaly októberben, az Alex Simu Quintet tagjaként találkozhattak vele. Díjnyertes filmzeneszerzőként három játék- és kilenc rövidfilmben működött közre, míg jó néhány klasszikus, jazz, sanzon, vagy rock műfajú rövidfilmet és zenei videót rendezőként is jegyez. Első saját albuma a Kristian Krajnčan Ensemble Siberian Bear című 2012-es lemeze volt, melyen Ambrose Akinmusire és Jimmy Greene szerepelt vendégként. Krajnčan a nemzetközi művészek együttműködésével megvalósuló „Rejtett mítosz” elnevezésű interdiszciplináris projekt alapítója is, amelyben zenét, táncot, költészeteket, látványt, filmet és a mitológia világát egyesítik egységes történetté. Legfrissebb önálló projektje az Opusban most elhangzó DrummingCellist. Krajnčant mindig is érdekelte az ellentétes ideák ütköztetése, hiszen szerinte „legeslegbelül nincs különbség Bach és az afrikai zene között”.

    Műsor:

    20:00 - 20:50 DRAGO IVANUŠA La Bête Humaine (SI)
    21:00 - 21:50 KRISTIJAN KRANJČAN DrummingCellist (SI)

    Közreműködik:

    Drago Ivanuša - zongora
    Kristijan Kranjčan - cselló, dob

    Kérjük Önöket, hogy az Opus Jazz Clubba váltott jegy mellé ne felejtsenek el asztalt foglalni!
    Ülőhely csak asztalfoglalás esetén garantálható.
    Asztalt jeggyel, internetes jegyváltás esetén utalványazonosítóval rendelkező vendégeinknek tudunk foglalni.
    Az asztalfoglalásokat legkésőbb 20 óráig tudjuk fenntartani!
    Közvetlenül koncertkezdés előtt történő jegyvásárlásnál vendégeink a meglévő asztalokat érkezési sorrendben foglalhatják el.

    Telefon
    +36 1 216 7894

    Ajánlatunk


    Gyere el! Nem fogsz megváltozni, de lesz a darabban egy-két hozzád hasonló figura. Talán még azt is megtudod, hogy miért ANYÁM ORRA a címe!

    Mindenkivel megeshet – mármint ha nő, és elmúlt annyi...

    Ajánló


    A zenés színház történetének egyik legjelentősebb darabja tér vissza a budapesti közönség elé.

    A Budafoki Dohnányi Zenekar jótékonysági koncertet ad a közel 30 éve működő Tüdőgyógyászatért Alapítvány javára, amely az Országos Korányi Pulmonológiai…

    Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
    becsült lejárati idő:
    00:00

    tétel a kosárban

    összesen:


    Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!





    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016