• Program


  The Gurdjieff Ensemble – Komitas, Bartók, Gurdjieff

  The Gurdjieff Ensemble – Komitas, Bartók, Gurdjieff

  Egyedi zenei élményt, időutazást kínáló program, amelynek során élettel telik meg a klasszikus és a népzene határvilága.

  The Gurdjieff Ensemble - Komitas, Bartók, Gurdjieff

  A nyugati klasszikus zenét népzenei alapokon megújító 20. századi mozgalmakban Bartókhoz és Kodályhoz hasonlóan kiemelkedő hatású zeneszerző volt az örmény Komitas és az örmény-görög filozófus-komponista, George Gurdjieff. Utóbbi nevét viseli a Levon Eskenian alapította, tradicionális örmény hangszereket megszólaltató The Gurdjieff Ensemble, amely Lusine Grigoryan zongoristával közösen a Müpában játssza először Bartók műveit, párhuzamba állítva azokat Komitas népzenei gyűjtéseken alapuló darabjaival.

  A 2008-ban, kiváló örmény népzenészekből létrejött The Gurdjieff Ensemble a nevét adó szellemi vezető zenei munkásságát fejti vissza, azaz a népzenei gyűjtések alapján az orosz Thomas de Hartmann segítségével megalkotott zongoraműveket és klasszikus darabokat szólaltatja meg örmény népi hangszereken. A zenekar az ECM-nél megjelent 2011-es első lemezanyaga, illetve koncertműsora után az örmény zenetudós, a négyezer örmény népdalt összegyűjtő Komitas munkássága előtt tisztelgett hasonló módon egy ihletett 2015-ös albummal. Ezekből a programokból is hallhatunk részleteket a koncerten, de a Gurdjieff Ensemble premierrel is készül, hiszen Bartók 1930-as évekbeli anatóliai, örmények lakta falvakból származó gyűjtéseiből szólaltat meg néhányat tradicionális hangszerelésben. Az est vendége a Komitas-műsoráról - és szintén az ECM-nél megjelent remek lemezéről - híres örmény zongoraművész, Lusine Grigoryan lesz, aki népzenei ihletésű Bartók-műveket is előad a műsor első részében.

  The Gurdjieff Ensemble:
  Duduk, zurna, pku - Emmanuel Hovhannisyan
  Blul, zurna - Avag Margaryan
  Kamancha - Armen Ayvazyan
  Úd - Aram Nikoghosyan
  Kanon - Meri Vardanyan
  Santur, ének - Vladimir Papikyan
  Tar - Davit Avagyan
  Dap, dhol, tmbuk - Mesrop Khalatyan
  Duduk - Norayr Gapoyan

  Közreműködik:
  Zongora - Lusine Grigoryan

  Alkotó:
  Hangszerelő, művészeti vezető: Levon Eskenian

  Rendező: Müpa

  Ajánló


  Nézze csak meg Budapestet éjjel, aluljáróérzés, újlipótvárosi szűkös utcák, budai zegzugok, galambok, tele van az nótával-zenével, egy régi nótát hoz…

  A két test és egy lélek egyesüléséről szóló Non Solus, majd a föld és az emberiség kapcsolatát ábrázoló My Land…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016