• Program


    The Gurdjieff Ensemble – Komitas, Bartók, Gurdjieff

    The Gurdjieff Ensemble – Komitas, Bartók, Gurdjieff

    Egyedi zenei élményt, időutazást kínáló program, amelynek során élettel telik meg a klasszikus és a népzene határvilága.

    Nincs aktuális előadás

    Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

    Utolsó előadás dátuma: 2021. november 23. kedd, 19:30

    The Gurdjieff Ensemble - Komitas, Bartók, Gurdjieff

    A nyugati klasszikus zenét népzenei alapokon megújító 20. századi mozgalmakban Bartókhoz és Kodályhoz hasonlóan kiemelkedő hatású zeneszerző volt az örmény Komitas és az örmény-görög filozófus-komponista, George Gurdjieff. Utóbbi nevét viseli a Levon Eskenian alapította, tradicionális örmény hangszereket megszólaltató The Gurdjieff Ensemble, amely Lusine Grigoryan zongoristával közösen a Müpában játssza először Bartók műveit, párhuzamba állítva azokat Komitas népzenei gyűjtéseken alapuló darabjaival.

    A 2008-ban, kiváló örmény népzenészekből létrejött The Gurdjieff Ensemble a nevét adó szellemi vezető zenei munkásságát fejti vissza, azaz a népzenei gyűjtések alapján az orosz Thomas de Hartmann segítségével megalkotott zongoraműveket és klasszikus darabokat szólaltatja meg örmény népi hangszereken. A zenekar az ECM-nél megjelent 2011-es első lemezanyaga, illetve koncertműsora után az örmény zenetudós, a négyezer örmény népdalt összegyűjtő Komitas munkássága előtt tisztelgett hasonló módon egy ihletett 2015-ös albummal. Ezekből a programokból is hallhatunk részleteket a koncerten, de a Gurdjieff Ensemble premierrel is készül, hiszen Bartók 1930-as évekbeli anatóliai, örmények lakta falvakból származó gyűjtéseiből szólaltat meg néhányat tradicionális hangszerelésben. Az est vendége a Komitas-műsoráról - és szintén az ECM-nél megjelent remek lemezéről - híres örmény zongoraművész, Lusine Grigoryan lesz, aki népzenei ihletésű Bartók-műveket is előad a műsor első részében.

    The Gurdjieff Ensemble:
    Duduk, zurna, pku - Emmanuel Hovhannisyan
    Blul, zurna - Avag Margaryan
    Kamancha - Armen Ayvazyan
    Úd - Aram Nikoghosyan
    Kanon - Meri Vardanyan
    Santur, ének - Vladimir Papikyan
    Tar - Davit Avagyan
    Dap, dhol, tmbuk - Mesrop Khalatyan
    Duduk - Norayr Gapoyan

    Közreműködik:
    Zongora - Lusine Grigoryan

    Alkotó:
    Hangszerelő, művészeti vezető: Levon Eskenian

    Rendező: Müpa

    Ajánlatunk


    A filmek és játékok zenéin alapuló koncertek Európa-szerte ismert specialistája, a francia Overlook Events most az egyik legkülönlegesebb műsorával tér vissza Budapestre.

    A fiatal Edmond Dantest a menyegzőjéről viszik el a rendőrök egy feljelentés alapján. If várának börtönébe kerül, ahonnan nincs visszatérés. A vád: kapcsolat az akkor száműzött Napóleonnal. A vád hazugságra épül, de Dantes már nem tudja bizonyítani igazát.

    Ajánló


    Mozgalmas, pörgős időszak: gőzerővel készül a Fővárosi Nagycirkusz a „Csillagok, égbeli tűk” című előadásra

    Macskabál van az elhagyott színház ódon színpadán. Minden évben egyszer megrendezik a bált, és erre összegyűlnek a környék - nagyon…

    Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
    becsült lejárati idő:
    00:00

    tétel a kosárban

    összesen:


    Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!





    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016