• Program


  URBAN RITES / Dorota, Decolonize Your Mind Society

  URBAN RITES / Dorota, Decolonize Your Mind Society

  Rituális-pszichedelikus transz-zenék a magyar underground szcéna két legformabontóbb zenekarától: a Dorota a tavalyi év legjobb lemezei közé sorolt anyagát, a Solar The Monk-ot kiterjesztett felállásban fejtegeti tovább, míg a különleges hangolásokkal és hangzásokkal operáló Decolonize Your Mind Society az októberben megjelenő lemezük felemelő világával teszi felejthetetlenné ezt a minden szempontból tudat-átalakító estét.

  URBAN RITES / Dorota, Decolonize Your Mind Society

  Vendégekkel kiegészült felállással és a közösségi zenélés irányába tartó koncertekkel tért vissza tavaly a tíz éves Dorota. Új lemezük, a “Solar the Monk” középpontjában a szerzetesség metaforája áll. A korábbi szerzemények szabad improvizáció felől jövő gyakorlatai után a Dorota új lemezén nyers és erőteljes punk-rock hangzások keverednek szúfi, berber, mongol, buddhista hatásokkal és a transzállapothoz közelítő zenei formákkal. A 444 a “Solar The Monk I.” c. számot az évtized harmadik legjobb dalának választotta, a Recorder nemzetközi albumlistáján pedig az első helyet kapta a lemez.

  A Dorotát 2009-ben alapította a népzenei és szabadzenei szcénában mozgó Porteleki Áron, aki gyakran tűnik fel kortárstánc darabok zeneszerzőjeként is, az improvizatív és gamelán zenei világban korábban aktív, most inkább kreatív gyerek-foglalkozásokat és játék-eseményeket vezető Makkai Dániel, valamint Somló Dávid gitáros, interdiszciplináris művész, aki leginkább hangperformanszairól ismert. Habár a zenekar működését inkább a “ritkán nagyot” elv határozza meg, műfajokon kívül álló zenéikkel rövid idő alatt a budapesti kísérleti könnyűzenei színtér fontos szereplőivé váltak.

  A nem európai kultúrák zenéiből, nem-temperált hangolásokból, az amerikai minimalizmusból és a pszichedelikus, rituális zenékből inspirációt merítő Decolonize Your Mind Society-t 2018 végén hívta életre Szabó Bálint Gosheven, természetes kiterjesztéseként korábban megkezdett útjának. A zenekar megszólalása világszinten is egyedülálló, hiszen a jávai zenéktől a közép-afrikai polifónián át a japán udvari szertartászenékig, vagy a tiszta hangolású indiai zenétől a közel-keleti makám semleges tercein át a földöntúli hangzású tibeti gyaling kürtökig több ezer éves kultúrák zenéit fogja át és értelmezi újra soha nem hallott módon, a modern kor nyújtotta technológiák segítségével.

  Ezen az estén az idén ősszel megjelenő első lemezük anyagát mutatják be, amely a tiszta hangolás rendkívül színes világát tárja elénk varázslatos módon. A különleges hangolások mellé sok különleges hangszer is társul, többek között Szabó Bálint tiszta hangolású gitárja, vagy Váczi Dániel saját fejlesztésű tárogató-szerű fúvós hangszere, a glissotar.

  Általában változó felállásokban játszanak, olyan nevekkel, mint a Jü, Tariqa és Mabon Dawud Republic alapító, Gadó Gáborral is dolgozó Halmos András dobos, a Zubolyban és a The Qualitonsban játszó Hock Ernő bőgős, a Bartók konzi zongora és zeneelmélet tanára és a Grencsó Kollektíva tagja Pozsár Máté.


  Dorota
  Somló Dávid - gitár, ének, kazoo, taps
  Makkai Dániel - basszusgitár, casio szinti, ének, kazoo, taps
  Porteleki Áron - dob, ütőhangszerek, gitár, ének, kazoo, taps
  Mészáros Ádám - gitár, basszusgitár, vokál, kazoo, ütőhangszerek, taps
  Mózes Zoltán - ütőhangszerek, vokál, kazoo, taps
  Ágoston Béla - szaxofon, ének, kazoo

  Decolonize Your Mind Society
  Halmos András - dob, ének
  Hock Ernő - bőgő, ének
  Pozsár Máté - szintetizátor, ének
  Váczi Dániel - glissonic, ének
  Kováts Gergő - szaxofon, ének
  Szabó Bálint - just intonation gitár, ének

  Ajánló


  Charlie Chaplin legnagyobb hatású műve, A diktátor mélyen humanista alkotás. A kis borbély…

  „Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016