• Program


  Aktuális előadások  Várható befejezés: 21:15
  Zeneakadémia Nagyterem
  Ferencsik bérlet 3.

  VARÁZSLATOS KÜRTHANGOK
   
  Műsor:
  Richard Strauss: Don Juan, op. 20
  Richard Strauss: I.(Esz-dúr) kürtverseny, op. 11
  ***
  Johannes Brahms: II. szimfónia (D-dúr), op.73

  Stefan Dohr kürt
  Nemzeti Filharmonikus Zenekar
  Vezényel: Hontvári Gábor  

  A Nemzeti Filharmonikus Zenekar Richard Strauss–Brahms-estjének első két számát láthatatlan, ám annál jobban hallható kapocs köti össze: a program középpontjában álló versenymű főszereplője a romantikusok által kedvelt rézfúvós, az erdők, vadászatok, lovagi tornák hangulatát idéző kürt, de ugyanez a hangszer játssza a koncertet bevezető szimfonikus költemény mámoros főtémáját is. A koncert német szólistája korunk egyik legjobbja, a karmester a magyar zenei előadóművész-társadalom fiatalabb korosztályát képviseli.

  Az 1884-ben keletkezett Don Juan a huszonnégy éves Richard Strauss második szimfonikus költeménye. Alapja Nikolaus Lenau verses drámatöredéke, mely a tragikus vég felől szemléli a lovag alakját, a hallgatóban a zenemű után mégis az életörömittas főtéma emléke visszhangzik. Strauss fiatalkori kürtversenyének – és életműve összes kürtszólamának – inspirálója édesapja, Franz Strauss, korának vezető kürtművésze, a Bajor Udvari Opera szólistája és a Müncheni Királyi Zeneakadémia tanára volt. Brahms a beethoveni előkép nyomasztó terhével viaskodva, több mint húsz évi előkészület után 1876-ban fejezi be I. szimfóniáját, ezt azonban már a következő évben, 1877-ben követi a II. Ha az I. szimfóniát Beethoven IX.-jéhez, ezt a VI. (Pastorale) szimfóniához szokták hasonlítani, hiszen Brahms D-dúr művéből is a Természet szól hozzánk, s a zene hangja csupa energia, derű és életigenlés.

  Stefan Dohr a világ egyik legjobb kürtöse, Bayreuth, Nizza és a Deutsches Symphonie-Orchester Berlin után jelenleg a Berlini Filharmonikusok szólistája.

  Hontvári Gábor - Ernst-von-Schuch díjas karmester, számos nemzetközi verseny, köztük a Deutscher Dirigentenpreis és a Sir Georg Solti Karmesterverseny díjazottja. 2019/20-as évadtól a würzburgi Mainfranken Thetater első karmestere és helyettes zeneigazgatója.

  Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
  becsült lejárati idő:
  00:00

  tétel a kosárban

  összesen:


  Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!
  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016