• Program


  VITÉZ LÁSZLÓ ÉS AZ ELÁTKOZOTT MALOM - Pályi János
  3

  VITÉZ LÁSZLÓ ÉS AZ ELÁTKOZOTT MALOM - Pályi János

  Szükségünk van olyan szerethető példaképekre, akik legalább képzeletünkben vagy akár a bábszínházban jól elagyabugyálják azt, aki rosszat tesz velünk s a világgal. Ez a valaki most itt van s nemes egyszerűséggel csak Vitéz Lászlónak hívják!

  A hagyományos vásári bábjátékban a pirossipkás, vidám fickó palacsintasütőjével tanítja móresre az ördögöket és magát a halált is.  Sziporkázó, életvidám kesztyűs bábjáték ez, melyet vásári mutatványok előznek meg. A molnár mester malmát megszállják az ördögök és a szellemek. Nem engedik megőrölni az emberek búzáját. Liszt nélkül nincs kenyér és akkor oda az élet.

  A Molinári bácsi megkéri Vitéz Lászlót, zavarja el az ördögöket és a szellemeket a malomból, aki némi gondolkodás után rááll. Kap egy zsák búzát, hogy őrölje meg a malomban. Vitéz László megpróbálja bevinni a zsákot a „majomba”, de sorra útját állják az ördögök. Utoljára a halállal is szembe kell néznie. Végül is a malom újra őrölni kezd, és zsák búzából egy zsák liszt lesz. De a molnár mégsem akarja kifizetni a jutalmat. Őt is móresre tanítja hősünk.

  Végül az igazi jutalom a közönség tapsa lesz.

  Rendezte:Kovács Ildikó
  Tervezte:Majoros Gyula
  Játssza:Pályi János

  Az előadás hossza: 50 perc

   

  Köszönet Kemény Henriknek, aki kezén éltetve ránk hagyományozta ezt a figurát!

  Ajánló


  Több, mint harminc év után tér vissza a legendás darab a Szegedi Szabadtérire.

  Bereczki Zoltán egyszemélyes darabbal jelentkezik a Játékszínben. Amerikai mintára, a nézővel közvetlen párbeszédet…

  Corie, ez a sugárzóan gyönyörű, ifjú feleség maga az imádnivaló bolondság, a varázslatos…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016