• Program


    Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok, Itália kisugárzása – Donizetti, Csajkovszkij, Marcello, Seiber

    Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok, Itália kisugárzása – Donizetti, Csajkovszkij, Marcello, Seiber

    Weiner–Szász Kamaraszimfonikusok
    Itália kisugárzása – Donizetti, Csajkovszkij, Marcello, Seiber
     több

    Nincs aktuális előadás

    Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

    Utolsó előadás dátuma: 2018. október 27. szombat, 19:00


    2018. október 27. szombat 19:00
    Magyar Tudományos Akadémia
    MTA Díszterem
    1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.


    WEINER–SZÁSZ KAMARASZIMFONIKUSOK

    Műsor:

    B. MARCELLO: Bevezetés, ária és presto
    DONIZETTI: Klarinét-concertino
    DONIZETTI: C-dúr allegro
    SEIBER: Divertimento klarinétra és vonósokra
    CSAJKOVSZKIJ: Firenzei emlék, op.70

    KLENYÁN CSABA (Liszt-díjas) – klarinét
    SOMOGYI PÉTER hangversenymester

    A műsorról:

    BENEDETTO MARCELLO (1686–1739) nemesi származása és sokirányú képzettsége folytán egyike volt a Velencei Köztársaság vezető polgárainak. Apjától hegedülni tanult, majd Francesco Gasparini, az Ospedale della Pieta (a Vivaldi által elhíresült zárda, árvaház és zeneiskola) tanára, és a zeneszerző Antonio Lotti, a Szent Márk-székesegyház orgonistája képezte tovább. A vonósokra írott Bevezetés, ária és presto az olasz barokk muzsika egyik gyöngyszeme.

    GAETANO DONIZETTI (1797–1848): Itáliában a XVIII. sz. végétől a dalszínház került a zenei érdeklődés középpontjába, s ebben része volt Donizetti olyan nagy sikerű operáinak is, mint Szerelmi bájital, a Don Pasquale, a Lammermoori Lucia, A kegyencnő, a Boleyn Anna, Az ezred lánya. Életművében háttérbe szorult az instrumentális zene; kamara- és versenyműveinek többsége a kor virtuóz hangszeres előadóinak írott alkalmi kompozíció. A B-dúr klarinét-concertino és a vonós C-dúr allegro is ilyen, és miközben bravúros megszólaltatást igényel, éppoly elbűvölő a dallamvilága, mint az operáinak.

    SEIBER MÁTYÁS (1905–1960) Kodály Zoltán tanítványa volt. Amikor 1925-ben egy zeneszerzői versenyen nem az ő fúvós-szextettje kapta a legtöbb szavazatot, Bartók Béla lemondott zsűritagságáról. 1927-ben Kodály ajánlásával Frankfurtba ment, és az ottani zeneakadémián megalapította a jazz tanszakot. A háború alatt egy vonósnégyes csellistájaként hajókon zenélt. 1930-ban Londonba költözött, és Michael Tippett meghívására a Morley College tanára lett. Itt alapította meg híres kórusát, a Dorian Singers-t. Miközben koncertdarabjaival és tanárként európai hírnevet szerzett, filmzenéket is írt, például az Állatfarm animációs változatához, sőt George S. Mathis álnéven a könnyű műfajban is maradandót alkotott. A toccatával kezdődő Divertimento klarinétra és vonósokra 1926-ban keletkezett.

    PJOTR CSAJKOVSZKIJ (1840–1893) mecénása, Nagyezsda von Meck firenzei villáját – és magát a várost – tartotta kedvenc „alkotóházának”, ahol A Pikk Dáma című operája megírásának idején, 1890-ban járt utoljára. Még az évben, Párizsban vetődött fel benne a gondolat, hogy szeretett Firenzéjéről zeneművel emlékezzen meg. Elképzelése vonóshatos formájában öltött testet. Művét amerikai utazása után 1891 végén véglegesítette, és így írt bátyjának: „Micsoda szextett, és micsoda fúga a végén – kész öröm! Szörnyen elégedett vagyok. Ötletben nem volt hiány, a forma újdonsága hozott zavarba.” A Firenzei emlék az 1892-es szentpétervári premier óta töretlenül népszerű Olyannyira, hogy a vonószenekarok repertoárjára is felkerült.

    Ajánlatunk


    Evita egy fogalom. Evita a nő - kultikus imádat és totális elutasítás között. Evita a megértett és eltaszított. Evita az imádott és az üldözött. Evita az ember.

    A művész pályafutásának 30 éves évfordulóját ünnepli idén és a jubileumi turnéja keretében dupla koncertet ad Budapesten!

    félig mese félig musical 9-99 éves korig, két részben

    Ajánló


    Schiller szenvedélyektől szétrobbanó darabjában örök ellentétpárok csapnak össze: a kötelesség és a szabadság, a hatalomvágy és az erkölcsi tisztaság, a…

    A 2023|2024-es évad egy magyarországi bemutatóval indul, Tena Štivičić kortárs horvát drámaírónő 3tél című díjnyertes darabjával Alföldi Róbert rendezésében.

    Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
    becsült lejárati idő:
    00:00

    tétel a kosárban

    összesen:


    Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!





    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016