• Program


    A Fejedelem
    10

    A Fejedelem

    2011-ben volt háromszáz éve, hogy a Rákóczi szabadságharc befejeződött. Ez a mű a kezdetektől kíséri végig a harcot, a végkifejletig. Egyik szálon bemutatja, milyen módon próbálták a nagyhatalmak, önzőérdekeik szerint kihasználni, felemelni, vagy eltiporni a magyar szabadságharcot.

    Nincs aktuális előadás

    Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

    Utolsó előadás dátuma: 2021. július 29. csütörtök, 20:30

    A Fejedelem
    - musical két részben -

    Írta: Moravetz Levente

    Zene: Balásy Szabolcs és Horváth Krisztián

    2011-ben volt háromszáz éve, hogy a Rákóczi szabadságharc befejeződött. Ez a mű a kezdetektől kíséri végig a harcot, a végkifejletig. Egyik szálon bemutatja, milyen módon próbálták a nagyhatalmak, önzőérdekeik szerint kihasználni, felemelni, vagy eltiporni a magyar szabadságharcot. Ezzel párhuzamosan látjuk a fejedelmet, amint ellenlépéseket tesz, használja és kihasználja nemzete érdekében a nagyhatalmak ármánykodását.

    A szerzőhármas, 2009-ben Szigetváron bemutatott Zrínyi 1566 című első közös munkájuk óta, – mely 2009-ben egy internetes szavazás alapján elnyerte az év legkiemelkedőbb kulturális eseménye címet –, folytatta a megkezdett utat. www.zrinyi1566.com A „Fejedelem” című musical, egy olyan államférfinak állít emléket, aki – nézetünk szerint – még mindig nem foglalhatta el az őt megillető történelmi helyet a magyar irodalomban. A 2011-ben bemutatott előadás volt az egyetlen olyan egész estét betöltő színházi produkció, mely megemlékezett a Magyar szabadságharc leverésének 300. évfordulójáról. A több mint nyolcvan közreműködőt felvonultató produkcióban, neves fővárosi művészek játsszák a főbb szerepeket. / Az előadásról bővebben, a www.afejedelem.hu honlapon tájékozódhatnak. /

    „…Egy Morvaországból vallásáért kiüldözött protestáns lelkész csodálatos égi jelenéseket kezdett látni. Látomásait ki is adta, s azokban megjövendölte az Ausztria-ház bukását s dicsőséget jövendölt a Rákóczi-háznak. Jóskönyve nagy népszerűségre tett szert. Egy példányt XIV. Lajosnak is megküldött. A próféta életével fizette meg vakmerő látomásait, az eperjesi vértörvényszék előbb kezét, majd fejét vágatta le, de jóslata a Rákóczi szabadságharc csillaga lett. Azt követték, arra hivatkoztak, abban bíztak a kurucok jó és rossz időben egyaránt…. II. Rákóczi Ferenc az első élő összekötő kapocs a nemesi nemzet és a jogtalan nép között. Valóban a gondviselés nyilatkozott meg személyében, s ha a szabadságharcot befejező béke Rákóczi egyéni pályáját ketté is törte, de mégis az nyújtotta az alapot ahhoz, hogy a magyarság alkotmányos keretek között foghasson hozzá kimerült erőinek regenerálásához…”
    Ez a mű a kezdetektől kíséri végig a harcot, a végkifejletig. Egyik szálon bemutatja, milyen módon próbálták a nagyhatalmak, önzőérdekeik szerint kihasználni, felemelni, vagy eltiporni a magyar szabadságharcot. Ezzel párhuzamosan látjuk a fejedelmet, amint ellenlépéseket tesz, használja és kihasználja nemzete érdekében a nagyhatalmak ármánykodását.

    Szereposztás:

    II. Rákóczi Ferenc IMRE SEBASTIAN / +KELELMEN CSABA+ /

    Bercsényi Miklós SASVÁRI SÁNDOR Jászai díjas

    M. hercegnő DÉVÉNYI ILDIKÓ

    Eugen SZŐKE ZOLTÁN

    Cinka Panna HERCZEG FLÓRA

    Érsek BELEZNAY ENDRE

    Amália DENK VIKTÓRIA

    Emil RÁCZ JÁNOS

    George TUNYOGI PÉTER

    György NAGY LÓRÁNT /+SZEBENI JÁNOS+/

    Eleonóra SZILÁGYI OLGA

    Tamás VÁRHELYI DÉNES

    Ádám SZÍVÓS GYŐZŐ

    Albert GÖTZ ATTILA

    Próféta VÓKÓ JÁNOS

    Gáspár RADVÁNSZKI SZABOLCS

    István FEHÉR ISTVÁN

    Lehmann kapitány LÁSZLÓ CSABA

    János VÁRHELYI ÁRON eh. / SZABÓ ARNOLD

    Kelemen CSATHÓ NORBERT

    Sára HALMI-SZABÓ MARIANNA

    valamint
    kurucok, labancok, népség, katonaság

    A rendező munkatársai:
    Perczel Adrienn – Balogh Norbert – Fischer Annamária – Fischer György – Fodor Zsolt – Gazsi Zoltán – Hajd Orsolya – Herda János – Kolonics Gábor – Pauli János - Rács Zoltán - Szabó Gyula – Tic Jenő – Tóth Géza

    Rendezőasszisztens: TAKÁCS KÍRA - MORAVETZ PÉTER

    Díszlet: BÉNYEI MIKLÓS                       

    Jelmez: MOLNÁR GABRIELLA

    Koreográfus: HALMI ZOLTÁN

    Segédrendező:OLÁH-FENYVESI JUDIT

    Producer:
    MORAVETZ-SOMOGYVÁRI ANDREA/+KELEMEN CSABA+/

    Rendező: MORAVETZ LEVENTE


    Fény-Hangtechnika: EMI-SOUND Kft.

    Főtámogató
    Emberi Erőforrások Minisztériuma
    Támogatók:
    Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesület, Dicső Magyar Lovas és Hagyományőrző Egyesület, Forandig Kft, Orfű Település Önkormányzata, Pécsi-Tó Kht. 

    Ajánlatunk


    JOHANNES BRAHMS: Változatok egy Haydn-témára, op. 56 RICHARD STRAUSS: d-moll burleszk zongorára és zenekarra *** HECTOR BERLIOZ: Rómeó és Júlia, op. 17 – zenekari részletek (Szerelmi jelenet, Mab királynő-scherzo, A magányos Rómeó, Báli jelenet)

    A jazz, blues, rock és funk iránt egyaránt fogékony gitáros, Mike Gotthard ezen a novemberi estén saját jazz-rock világába hívja közönségét, ahol a hangszereké és a dallamoké a főszerep. A koncert gerincét legújabb szólóalbuma, a Sensual Brutality anyaga alkotja, de első lemeze, az Intellectual Brutality már ismert kompozíciói is elhangzanak.

    WOLFGANG AMADEUS MOZART: G-dúr szimfónia, K. 318 JOHANN NEPOMUK HUMMEL: a-moll zongoraverseny, op. 85 *** JOSEPH HAYDN: 39. (g-moll) szimfónia, Hob. I:39

    Ajánló


    Modeszt Muszorgszkij BORISZ GODUNOV Opera négy felvonásban, prológussal, orosz nyelven, magyar, angol és orosz felirattal

    Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
    becsült lejárati idő:
    00:00

    tétel a kosárban

    összesen:


    Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!





    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016