• Program


  „A romantika tüze: Liszt” Hegedűs Endre zenekari zongoraestje Mádl Ferenc emlékének ajánlva

  „A romantika tüze: Liszt” Hegedűs Endre zenekari zongoraestje Mádl Ferenc emlékének ajánlva

  A romantika tüze: Liszt
  Hegedűs Endre zenekari zongoraestje.

  Közreműködik: Duna Szimfonikus Zenekar.

   több

  „Liszt Ferenc nagyságát, végtelen zenei fantáziáját, lelki gazdagságát nem győzőm eléggé csodálni! Több mint 40 éve napról napra játszom varázslatos zongorakölteményeit, mindennapi kenyerem az ő műveinek világa. Születése bicentenáriumát ünnepeljük ez évben, s tavasszal a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben egy szólóestet adtam kompozícióiból. Most, az év vége közeledtével egy különleges zenekari estre hívom a romantika szerelmeseit. Először a zenekar tagjai nélkül, de már a zongoraversenyek előadására előkészített színpadra lépve szólaltatom meg „Isten áldása a magányban” című nagyszabású zongoradarabját. Évtizedekig játszotta délutáni hangversenyein e meditatív remekművet, melynek minden hangja felfelé, a Teremtőnkhöz emeli a lelkeket. Következik az Esz-dúr versenymű, melynek káprázatos zongoraszólama a kontrasztok során át törekszik egységre a végig egyenrangú partnerként közreműködő zenekari szólamok együtt-hangzásaival. Szünet után minden idők „legőrültebb” átiratát szólaltatom meg – ismét szóló zongorán.

  A Wagner-Liszt Tannhäuser-nyitány koncertparafrázis végigkísérte egész pályámat, megtanított úgy kifejezni magamat a zongorán, ahogyan álmodtam! Ebben az átlényegítésben szólal meg maradéktalanul Liszt gondolata: a zongora nem egy hangszer, hanem száz! A zárómű az A-dúr zongoraverseny: nem kevésbé csillogó, ám líraibb, egy központi gondolatból kibontott ezerszínű zenevarázs-kompozíció, amely ismét Liszt határtalan és gyönyörű univerzumába repít. Liszt vallotta és muzsikájában meg is valósította azt, amit több mint egy évezreddel korábban Szent Ágoston revelációként kimondott: Isten azért adta a zenét az embernek, hogy emlékeztesse őt szellemi hazájára! Áprilisi hangversenyemen még a hallgatóság soraiban tisztelhettem Mádl Ferenc elnök urat, akinek szeretete sok-sok éven keresztül segített pályámon. Emberi tartása, szelídsége, alázata nagy példa marad számomra, amíg lehetőségem van e földi létben a tevésre. Hálám kifejezéseként ajánlom e koncertet az Ő emlékének.” (Hegedűs Endre)


  Műsor:

  Liszt: Bénédiction de Dieu dans la solitude
  Liszt: I. (Esz-dúr) zongoraverseny

  Wagner-Liszt: Tannhäuser–nyitány koncertparafrázis
  Liszt: II. (A-dúr) zongoraverseny

  Ajánló


  WILLIAM SHAKESPEARE: RÓMEÓ ÉS JÚLIA Kosztolányi Dezső fordítása, Mészöly Dezső fordítása részleteinek felhasználásával…

  A 15 esztendős Hanna és barátai az internetgeneráció tagjai, a 21. század gyermekei.…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016