• Program


  A tehetség kötelez
  3

  A tehetség kötelez

  Március 17. A TEHETSÉG KÖTELEZ
  Virtuóz romantikus zongoramuzsika és zongorás kamarazene
  Liszt Ferenc és Robert Schumann művei

  CRESCENDO-BÉRLET 2020/21

  „A tehetség kötelez”

  Felnőtt egy új generáció. És rájöttek ők is, hogy a klasszikus zene, az jó. Annyira jó, hogy érdemes éveken át napi sok-sok órát gyakorlással, tanulással és intenzív zenehallgatással tölteni azért, hogy közelebb kerülhessünk a szellemtörténet nagy alkotásaihoz, belenőjünk egy sok évszázados hagyományba, és ha minden jól alakul, akkor hozzátehessük ehhez egyszer a magunk művészetét is.

  A Pro Kultúra Sopron 2008 óta hirdet minden évben kora esti ismeretterjesztő hangversenyeket. Ezeken a koncerteken népszerű klasszikusok csendülnek fel, és rövid bevezetővel, szöveges ismertetővel, divatos kortárs filmzenékkel, könnyűzenével próbáljuk azokat is meggyőzni a klasszikus zene szépségeiről, akik egy kicsit talán idegenkednek ettől a műfajtól. Néha persze nehéz megérteni, hogy miért játszunk furcsa, ’unplugged’ hangszereken 100-200-300 éves számokat. Egyáltalán mi az, hogy nekem csöndben kell ülnöm és étlen-szomjan, cigi és egyéb ajzószerek használata nélkül kell végighallgatnom más produkcióját? Sokszor nem is mondanak semmit, csak szól a zene perceken keresztül…

  Különös szituációk, de ha bekukucskálunk egy kicsit, feltárul előttünk egy olyan világ, ami aztán egy életen át kimeríthetetlen energia- és örömforrás, közösségi élmény és lelki felfrissülés lehet számunkra – talán ezért érdemes időt szánni erre, és talán ezért indulnak el most is tehetséges fiatalok ezen a pályán.

   A 2020/21-es évadban több ilyen soproni kötődésű fiatal is bemutatkozik a CRESCENDO-bérlet koncertjein. Az első koncerten Bábinszki Gergely játszik Harry Potter filmzenéket és Brahms-műveket. Holpár Anna boszorkányos fuvolamuzsikájával várja a közönséget, Bóna Márton Liszt Haláltáncát adja elő, Horváth Ábel pedig Schumann egyik ikonikus zongoradarabját szólaltatja meg a Soproni Szimfonikusokkal és a Wespa Quartett tagjaival a négy koncertből álló sorozat további estjein.


  Március 17. A TEHETSÉG KÖTELEZ

  Virtuóz romantikus zongoramuzsika és zongorás kamarazene

  Liszt Ferenc és Robert Schumann művei

  Liszt Ferenc jelszava volt, hogy A tehetség kötelez! (fr.: Génie oblige!) Ezzel – a régi arisztokrácia Noblesse oblige! A név kötelez! gondolatához kapcsolódva – a ránk bízott talentumok súlyára és az ezzel járó felelősségre utalt. Liszt egész életében szolgálatként élte meg művészetét, és alázattal tette, amit tennie megadatott. Ezzel minden őt követő generáció számára hatalmas leckét adott – szép szolgálatként bízva ránk a zenei kultúra művelését és terjesztését. Ezen az esten Horváth Ábel, a Zeneakadémia hallgatója. romantikus zongoradarabokat játszik és partnereivel Schumann híres Esz-dúr zongoraötösét adja elő.

  Horváth Ábel – zongora

  Wespa Quartett

  Ajánló


  Tisztelgés a magyar rock n’ roll, a Hungária együttes és Fenyő Miklós életműve…

  Az illúzió mesterei - 2021 New York, Peking, Dubai, Las Vegas, Monte Carlo…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016