• Program


  Aktuális előadások  A fiatal szerelmeseket származásuk választja el. Mindkettejüket mással házasítaná a család, a középosztálybeli muzsikus lányának egy titkár való, az udvari miniszterelnök nemesi származású fia pedig vegyen el egy grófnőt. Ez a dolgok rendje, és ezért sokan sokféle aljasságra képesek. A nemesek nemtelen eszközökkel igyekeznek kezükben tartani az események irányítását, megőrizni féltett hatalmukat. Joggal tesszük fel a kissé naiv kérdést: hát nem jár együtt a nemesi címmel a tisztesség és az erkölcs? A választ a világirodalomból és a történelemből mind tudjuk. Az ármánykodókat titok lengi körül, mely túl későn lát napvilágot. A szerelmesek lángolása, szenvedélyük őszinte és tiszta áradása sem elég, hogy elkerüljék a tragikus véget.


  Schiller művét elsősorban nem a téma aktualitása hívja a 21. század színpadaira. Sokkal inkább a kidolgozott karakterek és a katartikus színpadi szituációkat teremtő drámaiság az, ami miatt a színházi alkotók rendszeresen feldolgozzák, a közönség pedig rajong Luise és Ferdinánd bús történetéért.

   

  „Az ’ármány’ ott leselkedik ránk is, kívül-belül egyaránt. Jobb, ha felvértezzük magunkat Schiller éleslátásának tudásával, hogy ne csalódjunk végzetesen. Főleg, ha szeretünk szerelmesnek lenni. Hisz nincs is ennél izgalmasabb dolog a világon, amiért érdemes élni. Igen ám, de ha a szerelmünk elhomályosítja látásunkat, ha önimádatunk belehajszol minket az őrült szerelembe, akkor akár veszélyessé is válhatunk. Vigyázzatok és szeressetek, Barátaim!”
  Zalay Szabolcs, Leőwey Klára Gimnázium igazgatója

   

  Szereposztás:

  VON WALTER, miniszterelnök egy német fejedelem udvarában: Vidákovics Szláven

  FERDINÁND, a fia, őrnagy: Takaró Kristóf

  VON KALB, főkamarás, udvari marsal: Bergendi Barnabás

  LADY, a fejedelem szeretője: Darabont Mikold

  WURM, a miniszterelnök magántitkára: Józsa Richárd

  MILLER, városi muzsikus, zenetanár: Rátóti Zoltán

  MILLERNÉ, a felesége: Stubendek Katalin

  LUISE, a lánya: Bach Zsófia

  SOPHIE, a lady komornája: Illés Alexa

  A FEJEDELEM KOMORNYIKJA: Németh János 

  Közreműködik a Pécsi Nemzeti Színház énekkara

  Ajánló


  " „Tűrj békességgel!”, ezt papolta az apát urunk is sokszor: „Boldogok a béketűrők,…

  Előadásunk hihetetlen kalandra, nagyszerű felüdülésre invitálja a nézőt: elkalauzolja a munkahelyére, egy ablaktalan…

  Mi a normalitás? A túltengő szexualitását gyógyszerekkel kordában tartani kényszerülő Fritz látszólag minden,…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016