• Program


  Az ember földje(?) sorozat: Vörös föld

  Az ember földje(?) sorozat: Vörös föld

  magyar dokumentumjátékfilm, 100 perc, 1982
  magyar nyelven

  Rendező: Vitézy László

  Szereplők: Németh Imre, Gárdonyi Vilmos, Nagy Zoltán, Szepeshegyi István

   

  Egy falu határában egy bányász disznója vörös földet túr. A bányász szerint külszíni fejtésre alkalmas, jó minőségű bauxitot rejt a domb. Először kinevetik, majd el akarják hallgattatni, mert a bányanyitás sértené a „vizesek” és az idegenforgalmi lobbi érdekeit. Végül győz a KGST-érdek, és a geológusok saját felfedezésükként bejelentik a lelőhelyet. Megkezdődik a fejtés. A falut kitelepítik, a házakat ledózerolják, a kilakoltatott embereket pedig a vájár ellen fordítják.

  Vitézy László 1982-ben készült dokumentumjátékfilmjét, amely amatőr szereplőkkel elevenít meg egy modellértékű, kora társadalmi visszásságainak leleplezésére alkalmas helyzetet, valós ökológiai probléma ihlette: a Hévízhez közeli bauxitbánya egyre növekvő, a Szovjetunióba szállított termelése már a tó és a környék ökológiáját veszélyeztette.

  A mából visszatekintve megdöbbentő szám, hogy a filmet, amely az 1983-as filmszemlén a legjobb rendezői- és operatőri díját is elnyerte, egymillió-hétszázezren tekintették meg a bemutatót követően. A mostani vetítés vendége a rendező, akit arról is kérdezzük, mennyiben lehet – lehetett anno és lehet ma – a filmművészet társadalmi változások eszköze.

  Az ember földje(?) vetítéssorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

  Ajánló


  Egy francia kisvárostól pár kilométerre, egy magányosan álló hegyvidéki házban játszódik a történet.…

  A koncerten Haydn páratlan hangszerelésű szimfóniája után változatos Mozart-blokk következik.

  Lázár Ervin mesejátékát már számos változatban láthatták az író rajongó olvasói. Tévéjáték, könyv,…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016