• Program


  BEETHOVEN NAPOK: Zongoraszonáták 1: Érdi Tamás - cisz-moll/d-moll (Concerto )

  BEETHOVEN NAPOK: Zongoraszonáták 1: Érdi Tamás - cisz-moll/d-moll (Concerto )

  Az egynapos koncertsorozat, amely a beethoveni életmű legszemélyesebb és legközvetlenebb műfaját állítja a középpontba, a zeneszerző talán legnépszerűbb zongoraszonátájával indul majd.

  Aktuális előadások  2020. április 24. pénteki koncert pótlása!

  BEETHOVEN NAPOK: Zongoraszonáták 1: Érdi Tamás - cisz-moll/d-moll (Concerto )

  Beethoven: 14. (cisz-moll, „Holdfény”) szonáta, op. 27/2
  Beethoven: 17. (d-moll, „Vihar”) szonáta, op. 31/2

  Az egynapos koncertsorozat, amely a beethoveni életmű legszemélyesebb és legközvetlenebb műfaját állítja a középpontba, a zeneszerző talán legnépszerűbb zongoraszonátájával indul majd. A ragadványnevét csak pár évvel Beethoven halála után elnyerő Holdfény-szonáta kiugró popularitása olykor alighanem már magát zeneszerzőt is feszélyezhette, hiszen tanítványának, Carl Czernynek egyszer így dohogott: „Mindenki mindig a cisz-moll szonátáról beszél, pedig minden bizonnyal írtam jobb dolgokat is.”
  A Holdfény-szonáta párja az ugyancsak a XIX. század legelején komponált, szintén természeti képet felidéző és megint csak nem
  Beethoventől származó melléknevű d-moll (Vihar) szonáta lesz. A két szonátát a Liszt Ferenc- és Prima Primissima-díjas Érdi Tamás adja majd elő, akinek pályaindulását olyan nagy muzsikusok segítették és bátorították, mint Vásáry Tamás és Kocsis Zoltán. Az utóbbi mester így jellemezte Érdi Tamás játékát: „Sokkal érzékenyebben nyúl a billentyűkhöz, mint a látó emberek. Úgy hiszem, hogy a játékában bizonyos dinamikai tartományokban olyan érzékenység van jelen, ami nálunk természetszerűleg nem lehetséges... Egy olyan új világot, dimenziót nyit meg, amit más nem.”

  Ajánló


  „Az ötletek kontrollálhatatlan áradata miatt zenei gondolatait vadul egymásra halmozza, és bizarr módon…

  Az idei rendhagyó Táncháztalálkozó programjainak helyszíne október 4-én a Fonó Budai Zeneház. Délelőttől…

  „A szív és az ész harca”, illetve „Társalkodás a kedvessel” – a mester…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016