• Program


  BEETHOVEN NAPOK: Zongoraszonáták 1: Érdi Tamás - cisz-moll/d-moll (Concerto )

  BEETHOVEN NAPOK: Zongoraszonáták 1: Érdi Tamás - cisz-moll/d-moll (Concerto )

  Az egynapos koncertsorozat, amely a beethoveni életmű legszemélyesebb és legközvetlenebb műfaját állítja a középpontba, a zeneszerző talán legnépszerűbb zongoraszonátájával indul majd.

  2020. április 24. pénteki koncert pótlása!

  BEETHOVEN NAPOK: Zongoraszonáták 1: Érdi Tamás - cisz-moll/d-moll (Concerto )

  Beethoven: 14. (cisz-moll, „Holdfény”) szonáta, op. 27/2
  Beethoven: 17. (d-moll, „Vihar”) szonáta, op. 31/2

  Az egynapos koncertsorozat, amely a beethoveni életmű legszemélyesebb és legközvetlenebb műfaját állítja a középpontba, a zeneszerző talán legnépszerűbb zongoraszonátájával indul majd. A ragadványnevét csak pár évvel Beethoven halála után elnyerő Holdfény-szonáta kiugró popularitása olykor alighanem már magát zeneszerzőt is feszélyezhette, hiszen tanítványának, Carl Czernynek egyszer így dohogott: „Mindenki mindig a cisz-moll szonátáról beszél, pedig minden bizonnyal írtam jobb dolgokat is.”
  A Holdfény-szonáta párja az ugyancsak a XIX. század legelején komponált, szintén természeti képet felidéző és megint csak nem
  Beethoventől származó melléknevű d-moll (Vihar) szonáta lesz. A két szonátát a Liszt Ferenc- és Prima Primissima-díjas Érdi Tamás adja majd elő, akinek pályaindulását olyan nagy muzsikusok segítették és bátorították, mint Vásáry Tamás és Kocsis Zoltán. Az utóbbi mester így jellemezte Érdi Tamás játékát: „Sokkal érzékenyebben nyúl a billentyűkhöz, mint a látó emberek. Úgy hiszem, hogy a játékában bizonyos dinamikai tartományokban olyan érzékenység van jelen, ami nálunk természetszerűleg nem lehetséges... Egy olyan új világot, dimenziót nyit meg, amit más nem.”

  Ajánló


  A Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója először rendez operettet, méghozzá a…

  A POKET ZSEBKÖNYVEK két (-és feledik) születésnapi közös ünnepe. Fellépnek többek között: Presser…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016