• Program


  BUDAPESTI BEMUTATÓ - PÉCSI BALETT 60 – JUBILEUMI EST • Pécsi Balett

  BUDAPESTI BEMUTATÓ - PÉCSI BALETT 60 – JUBILEUMI EST • Pécsi Balett

  Az iszonyat balladája ikonikus előadása az együttes történetének, amelynek eredeti koreográfiája, az eredeti jelmezekkel minden jubileumon felújításra került. A Pécsi Balett alapításának 60. évfordulójára, teljesen új koncepcióval állítjuk színpadra Az iszonyat balladája című emblematikus darabunkat a kortárs tánc nyelvén.

  Aktuális előadások  BUDAPESTI BEMUTATÓ - PÉCSI BALETT 60 – JUBILEUMI EST • Pécsi Balett

  Az iszonyat balladája

  Eck Imre Szokolay Sándor zeneművére készített koreográfiájával mutatkozott be a Pécsi Balett társulata első hivatalos premierjén, 1961. január 3-án a Pécsi Nemzeti Színházban. Az iszonyat balladája ikonikus előadása az együttes történetének, amelynek eredeti koreográfiája, az eredeti jelmezekkel minden jubileumon felújításra került. A Pécsi Balett alapításának 60. évfordulójára, teljesen új koncepcióval állítjuk színpadra Az iszonyat balladája című emblematikus darabunkat a kortárs tánc nyelvén. Az emberi kapcsolatok feszültségét, egymás megértésének hiányát, a hatalom lehetőségeit és az egymásra fordított figyelem eredményeként elérhető győzelmet, egy félelmektől szabadabb világ lehetőségét szeretnénk megmutatni a jelenlegi társulat táncnyelvén és karaktereivel. A koreográfiát Zachár Lóránd táncművész, koreográfus készíti, munkatársa Vincze Balázs, az önálló Pécsi Balett alapító igazgatója, művészeti vezetője. A Pécsi Balettet mindig is jellemző nyitottság és innovatív szemlélet jegyében a jelmeztervezésre Kozarics Viktor pécsi alkotót kértük fel, akinek ez az első táncszínházi munkája professzionális balettegyüttessel. Vincze izgalmas színházi látásmódja, különleges színpadi víziói, Zachár sajátos világképe, dinamikus és progresszív táncnyelve, Kozarics egyedi kosztümjei, valamint a Pécsi Balett kiemelkedő tehetségű táncművészei együtt alkotják meg  Az iszonyat balladájának 21. századi változatát. 

  Több mint balett - FILMPREMIER

  A jubileum alkalmából egy dokumentumfilmet is készíttettünk, amely megszólaltatja a jelen és a múlt meghatározó alakjait: táncművészeket, alkotókat, munkatársakat, vezetőket, alapító tagokat. Ebben a formában, személyes történetek bemutatásával szeretnénk közel hozni a művészt a nézőhöz, így dokumentálva a pillanat művészetét az utókornak, hogy megőrizzük a múltat a jövőnek. A Több, mint balett – a Pécsi Balett 60 éve címmel elkészült film a Pécsi Balett 60 évén átívelő dokumentumfilm, mely a múltidézés mellett leginkább a mára koncentrál. Megismerhetjük azokat a művészeket, akik nélkül ma a Pécsi Balett nem lenne az, ami. Mellékszálként öt fiatal balettművész “mindennapjait” mutatjuk be, az ő történetükön keresztül pedig nemcsak egy új darab elkészülésébe, hanem a balett világában bejárható különböző életutakba is betekintést nyerünk.

  Az iszonyat balladája
  Zeneszerző: Szokolay Sándor Kossuth- és Erkel-díjas Érdemes és Kiváló művész
  Jelmeztervező: Kozarics Viktor
  Dramaturg: Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas Érdemes művész
  A koreográfus asszisztense: Ujvári Katalin Harangozó-díjas
  A koreográfus munkatársa: Vincze Balázs Harangozó-díjas Érdemes művész
  Koreográfus: Zachár Lóránd Harangozó-díjas

  Előadják:
  Karin Iwata, Marina Pérez Ahedo, Frank Edina, Kis Jana Luca, Rónaki Nina, Balogh Csongor, José Blasco Pastor, Koncz Péter, Matola Dávid, Molnár Zsolt Harangozó-díjas, Szabó Márton, Varga Máté

  Több mint balett - a Pécsi Balett 60 éve
  A filmet a FILMING IN PÉCS stábja készítette.
  Rendező: M. Nagy Richárd HSD.
  Executive producer: Urbán Ernő
  Szakmai vezető: Uhrik Teodóra
  Forgatókönyvíró, rendezőasszisztens: Fiszter Ferenc
  Vezetőoperatőr: Wenhardt Dániel
  Producer: Farkas Adrienn
  Főszerkesztő: Hajdú Zsófia
  Zene, hangmérnök: Nagy Bálint
  Vágó: Marosy Roland
  Fővilágosító: Oláh László
  Gyártásvezető: Müller-Takács Nikolett
  Szerkesztő: Nádorné Sasvári Bernadett
  Operatőrök: Figler Armand, Fiszter Ferenc, Paplauer Tamás Őrs, Reisz Dániel, Szabó Dániel, Varga Tamás
  Grafikus: Bordás Melinda
  Sminkmester: Mester Luca
  Colorist: Fiszter Ferenc

  Az iszonyat balladája a Pécsi Balett Nonprofit Kft. és a Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft. együttműködésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

  A Több mint balett című film az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg.

  Ajánló


  Nagymama, lány, unoka. Mindegyik mást akar, mindegyik másként, mással szeretné élni az életét.…

  A fiatal, jó családból származó orvostanhallgató, Harry beleszeret egy helyes, gazdag lányba, Blanche-ba,…

  A vendégek: befutott, sármos, negyvenes férfiak. A házigazda: Lady Rosemary, akibe egyetemistaként reménytelenül…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016