• Program


  Budapesti Vonósok / Klasszikusok Tükrében III. 2021.
  2

  Budapesti Vonósok / Klasszikusok Tükrében III. 2021.

  A glissonic az egyik legújabb hangszer, 2016-ban kezdte el fejleszteni a szaxofonos Váczi Dániel és Terebessy Tóbiás. A klasszikus hangszerek felől nézve a glissonic vajon egy kivételes hegedű, vagy inkább egy speciális klarinét? S ha már viszonyítások: egy napjainkban írt zongoraverseny vállalhatja-e az összehasonlítást Mozart hasonló műfajú darabjával?

  Aktuális előadások  Budapesti Vonósok / Klasszikusok Tükrében III. 2021.

  Műsor

  Veress Sándor: Négy erdélyi tánc
  Ajtony Csaba: Cantabile
  Glissonic szóló: Váci Dániel
  --
  W. A. Mozart: F-dúr zongoraverseny, KV 413  (vonószenekari változat)
  Kecskés D. Balázs: Zongoraverseny (Piano Concerto)
  Szólista: Csabay Domonkos – zongora

  A glissonic az egyik legújabb hangszer, 2016-ban kezdte el fejleszteni a szaxofonos Váczi Dániel és Terebessy Tóbiás. Az újdonság lényege abban áll, hogy a hangszer testén lyukak helyett egy hosszanti rés található, amely egy húrszerűen kifeszített mágneses pánt segítségével bárhol le lehet zárni. Ezáltal játékmódjában a vonós hangszerekhez hasonlít, míg megszólaltatásában megmarad az eredeti fúvós jelleg. A hangszer alig öt éves, ám máris van zeneszerző, aki művészi lehetőségek sorát fedezte fel benne. A klasszikus hangszerek felől nézve a glissonic vajon egy kivételes hegedű, vagy inkább egy speciális klarinét? S ha már viszonyítások: egy napjainkban írt zongoraverseny vállalhatja-e az összehasonlítást Mozart hasonló műfajú darabjával?

  Ajánló


  Három évtizede tartó pályafutását ünnepli a REPUBLIC zenekar 2021. március 13-án a Papp…

  Estas Tonne 2020-as nemzetközi őszi turnéja a járványhelyzet miatt a 2021-es évre tolódva…  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2016